"Vi har gjort ett misstag"

TV

SVT bekräftar att nya programmet ”Den stora resan” filmats utan tillstånd från alla parter. Produktionsbolaget Eyeworks erkänner att inget skriftligt avtal existerar.

– Vi har begått ett misstag, säger Anders B Karlsson, vd för Eyeworks Sweden.

Foto: LOTTE FERNVALL
Anders B Karlsson, vd för Eyeworks.

40 kronor om dagen, socker och majsmjöl fick familjerna från himbafolket i Namibia för att det ställde upp i ”Den stora resan”, enligt LAC, Legal Assistance Center, en organisation som företräder namibiska minoriteter.

Märkbart pressad

Pressmötet som SVT anordnat för att presentera programmet, som har premiär 8 september, kom uteslutande att handla om hur himbafolket blivit behandlat i samband med inspelningen.

Anders B Karlsson, vd för Eyeworks, var märkbart pressad när han erkände att inget skriftligt avtal existerade mellan produktionsbolaget och LAC, himbafolkets representant.

– Vi begick ett misstag när vi inledde inspelningarna utan ett skriftligt avtal. Vi skötte allt muntligt, men vår kontaktperson i Namibia är inte överens med dem som uttalat sig om för låga ersättningsnivåer. Det har uppstått en fnurra på tråden som vi planerar att lösa, säger Anders B. Karlsson, vid det välbesökta pressmötet i Stockholm på måndag förmiddag.

Kräver bättring

Nu kräver SVT att Eyeworks ordnar avtalen med LAC och ser till att himbafolket får tillräcklig ersättning.

– Vi kräver att de kontaktar LAC och reglerar ersättningsnivåerna för himbafolket. Detta bör ske omgående, säger Micael Lekberg, programchef vid SVT Malmö.