”Blodet sprutade ur pannan”

Så minns Oldsberg & Hellberg åren i ”På spåret” – i kväll tar de ett slutgiltigt farväl av SVT-succén

Foto: THOMAS JOHANSSON
Hoa-Hoa och My Holmsten är med i kvällens minnesprogram.
TV

I 22 år har miljoner och åter miljoner tittare bänkat sig framför tv-apparaterna för att se Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg i ”På spåret”.

I kvällens minnesspecial tar duon farväl av succéprogrammet för gott.

– Det har varit ett oerhört privilegium som jag tar med mig resten av livet, säger Björn Hellberg.

Foto: Foto: ROGER LUNDSTEN
I kväll går den absolut sista resan för Björn Hellberg och Ingvar Oldsberg i ”På spåret”.

Efter 19 säsonger och 173 program tackar Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg för sig med ett sista program med återblickar och höjdpunkter från de 22 åren av ”På spåret”.

Björn Hellberg har i och för sig inte varit domare hela tiden – han började som tävlande.

– Mitt bästa minne som tävlande var när vi var i final mot Hoa-Hoas lag 1990, det var en väldigt hård match. Vi låg under med elva poäng men lyckades vinna med en poäng efter sista frågan, säger Björn Hellberg.

Hoa-Hoa är bäst

Ingvar Oldsberg är mitt uppe i inspelningarna av ”Här är ditt liv” och kommer direkt från studion när Nöjesbladet når honom. Bra minnen från ”På spåret”-tiden har han gott om.

– Det bästa är utan tvekan när Hoa-Hoa är med första gången 1987, säger han.

Hela redaktionen var motståndare till Hoa Hoas medverkan och menade att han inte skulle göra bra ifrån sig.

– Jag hade känt honom i tio år och visste vilka kunskaper han besatt. Jag fick övertala redaktionen att ta med honom. Och första programmet han är med i vinner hans lag med 55–24 och Hoa Hoa tar i stort sett allting själv, säger Ingvar Oldsberg.

Drog ner bromsen

Hoa-Hoa Dahlgren är också med i kvällens minnesprogram tillsammans med My Holmsten. Hon är en av dem som lyckats slita ner nödbromsen i kupén. Och ibland har det gått så vilt till att blodet sprutat i studion.

– Jag sprang på ett dekorelement på vägen in så att blodet sprutade ur pannan. Det tog en halvtimme med sjuksköterskor och annat innan vi kunde fortsätta, säger Ingvar Oldsberg.

Han plåstrades om och tankar fanns på att döpa om programmet till ”På såret”.

”Vart är du på väg?”

De första åren hade programmet en lite äldre publik men de senaste åren har populariteten krupit ner i åldrarna.

– När jag går ut på gatan så kommer ungdomar fram hela tiden och frågar saker som ”Oldsberg, på tio poäng, vart är du på väg?”, säger Ingvar Oldsberg.

Äntligen US Open

Som Nöjesbladet tidigare rapporterat om så har succéduon Oldsberg och Hellberg planer på att fortsätta arbeta tillsammans. Men just nu passar Björn Hellberg på att hänge sig åt sin stora passion – tennis.

– Är på väg till US Open, har inte varit där sedan 1991 eftersom vi har spelat in ”På spåret” vid den årstiden, men nu har jag chansen, säger Hellberg.