Aftonbladet
Dagens namn: Helga, Olga
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet / TV

Nu drar skandalserien igång

Stammen i ”Den stora resan” har ännu inte fått rätt ersättning

Himbafolket får retroaktiv ersättning.   Himbafolket får retroaktiv ersättning.

I kväll börjar SVT:s utskällda familjeunderhållning ”Den stora resan”.

Men de kritiserade avtalen är ännu inte i hamn.

– Jag sitter och väntar på att Eyeworks ska höra av sig, säger Micael Lekberg på SVT.

Under några veckors tid byter tre familjer Svensson-livet mot primitivt leverne hos naturfolk. Resultatet får vi se i kväll. Men redan i förra veckan stormade det rejält kring SVT och produktionsbolaget Eyeworks. Anledningen är att LAC, Legal Assistance Center, som företräder minoritetsgrupper i Namibia tycker att himbafolket fick för dåligt betalt. Dessutom fanns det inget skriftligt kontrakt mellan produktionsbolaget och himbafolket.

På väg till himbafolket

– Vi hade ett väldigt bra möte med Eyeworks i morse (läs: måndag) och de vill verkligen ställa allt till rätta, säger Norman Tjombe som är ordförande för LAC.

Enligt Tjombe är Eyeworks vd Anders B Karlsson tillsammans med en representant från LAC på väg till himbafolket för att förhandla om betalningen.

– Det som har betalats ut är i runda slängar runt 50 000 kronor i olika former. Dels är det kontanter, dels ett antal saker i natura som de själva velat ha och så är det mediciner som utgör runt 46 000 namibiska dollar, säger Micael Lekberg som är ansvarig utgivare för serien på SVT.

De väntar nu på att höra något från Eyeworks. Men LAC säger att förhandlingarna mellan produktionsbolaget och himbafolket kommer att påbörjas först på onsdag.

– Himbafolket säger att om de hade vetat om sina rättigheter hade de förhandlat fram en bättre betalning, säger Norman Tjombe.

”Låter dem slutföra”

LAC:s ordförande tror att en ny överenskommelse kan vara klar till helgen. På SVT vill man inte svara på om man i framtiden kommer att samarbeta med Eyeworks.

– Vi måste låta dem slutföra det här på ett bra sätt.

Nöjesbladet har förgäves sökt representanter för Eyeworks.

SENASTE NYTT

Nöjesbladet

Visa fler
Om Aftonbladet