”En gin och tonic – då kvittar det”

Ingvar Oldsberg om sitt nya liv efter hjärtproblemen

Foto: Anders Deros
Ingvar Oldsbergs drömprojekt ”Här har du ditt liv” har premiär i kväll.
TV

I slutet av 1991 sände Lasse Holmqvist sitt sista ”Här är ditt liv” i SVT.

I kväll, nästan 20 år senare, tar Ingvar Oldsberg tillbaka succén till rutan.

– Jag har i många år önskat att få göra det. Det är en jättedröm, säger programledaren.

Foto: Foto: ANDERS DEROS
I fokus – men med allt ljus på sina gäster. I kväll har Ingvar Oldsbergs version av det klassiska programmet ”Här är ditt liv” premiär i SVT. ”Jag får inte tro att det här är mitt program. Jag ska se till att det är huvudgästens program. Det här är ett program som vi gör för att hedra och uppmärksamma en annan människa. Det är jätteviktigt”, säger Ingvar Oldsberg till Nöjesbladet.

Det är pressdag i Göteborg och pressdagar präglas per definition av en sak: stressade minutscheman.

Men inte den här. Med en programledare som efter ett par års diskussioner med SVT:s vd Eva Hamilton äntligen närmar sig premiär för sitt drömprojekt är andan en helt annan.

– Det är ingen brådska. Ta er tid, det är er dag det här, säger Ingvar Oldsberg till den samlade skaran fotografer och journalister.

Det är en uppenbart entusiastisk programledare som tar över en av svensk tv-historias största milstolpar. I kväll sänds det första av sex avsnitt med honom som tv-legenden Lasse Holmqvists efterträdare.

Tajmingen perfekt

En tung succé att axla, men Oldsberg är lugn.

– Jag har gjort direktsändningar sedan i stort sett 1972 så jag tänker inte så mycket på vad som händer om något händer. Det gör jag i det ögonblicket.

Efter 22 år med ”På spåret” är tajmingen för Oldsberg perfekt.

– Vi kom överens om att ”På spåret” hade levt sin tid. Hade inte Björn Hellberg och jag slutat i år så hade vi gjort det året därpå. Kan man då förhoppningsvis ha lite egen kraft kvar att göra något annat så känns det rätt.

För Björn Hellberg verkade slutet inte lika väntat. Var han verkligen medveten om dina diskussioner med SVT?

– Rent generellt var han säkerligen medveten om att programmet var på väg mot slutstationen, men om han var informerad precis när det inträffade vet jag inte. Däremot har vi fört de diskussionerna säkert två, tre års tid. Nu har vi lämnat in nya programförslag där Björn och jag kommer att vara verksamma i SVT, förhoppningsvis nu i vår.

”På spåret” var din bebis. Här tar du över en annans. Hur mycket påverkar du själv nya ”Här är ditt liv”?

– Jag tror inte att jag kommer att gräva ned mig i skatteproblem, äktenskap, droger. Visst, man kan vidröra det. Men det är ändå en lördagskväll mellan 20.00 och 21.30 som kanske ska vara mer underhållande än dokumentär.

Du åkte på en smäll med hjärtat nu i somras. Hur mår du nu?

– Nu är allt i balans, jag har gjort flera EKG-undersökningar och allt är bra nu. Det som hände var att jag sprang på löpbandet med en infektion i kroppen fyra dagar i rad. Fjärde dagen kom jag inte av bandet och tänkte, vad händer? Hjärtat slog hela tiden.

Oldsberg åkte till sjukhuset. Där slog man fast att han fått förmaksflimmer.

Läkarna ville behandla med elstötar men Ingvar avböjde och åkte hem.

Bytte livstaktik

Trots att han lät bli löpbandet dröjde det bara en vecka innan nästa smäll kom.

– Jag fick dra upp till Sahlgrenska igen och de körde stötar på hjärtat för att få det i rytm. Då tänkte jag: ”Nu måste jag ta konsekvenserna av detta – jag kan ju inte idrotta och springa och ändå råka illa ut”.

Ingvar bytte livstaktik samma dag.

– Jag hoppade medicinerna och tänkte att det här får jag fixa på eget sätt. Jag la av med rökningen. Och så motionerar jag genom att gå en timme varje dag i stället. Kanske var det här en bra varningssignal.

Tänkte du om när det gäller alkoholen också?

– Egentligen inte eftersom jag redan tänkt på det tidigare. Läkarna sa att jag skulle dricka något glas rött vin då och då, men jag tycker inte om det. Jag försökte under några veckor att pressa i mig ett glas rödvin om dagen men det var inte min grej. Jag har nog alltid druckit för att det är skoj. Jag tar inte en gin och tonic, då kan det kvitta. Då tar jag snarare tre eller fyra eller fem och tycker det är gött.

Holmqvist blev en gång lurad att bli gäst i sitt eget program. Vad skulle du fråga om personen Oldsberg satt i intervjustolen?

Ingvar skrattar till.

– Jag skulle fråga vad jag var för en gubbe som pekar i så många olika riktningar. Många olika förhållanden, gift och sambo under 13 år – det är klart att det har funnits en spretighet i det. Precis som med alkoholen är jag nog väldigt mycket antingen eller. Antingen satsar jag eller så skiter jag i det helt. Och det finns en rastlöshet hos mig, jag vill alltid göra nya grejer.

Ingvar skrattar igen.

– Det är inte alltid så välgrundat. Titta bara på affärerna som jag har gjort – nästan ingen har varit lyckad.

Nu har rastlösheten ställt honom inför en ny utmaning.

FAKTA

Oldsberg om ...

... att ta ”Här är ditt liv” till 2000-talet:

– Programmet handlar ju om att vi vill veta lite mer om en person. Och det är lite svårare i dag på ett sätt än det var förr eftersom mediebilden är annorlunda. Med internet, Facebook och allt sånt som jag inte behärskar. Det kan vara svårare att hitta de överraskande momenten för folk kan känna till dem redan.

... problemet med kidnappningarna i ”Här är ditt liv”:

– Ja, kidnappningarna har diskuterats. Man vet ju inte om det kommer att bli överraskande eller om personen avslöjar mig på en gång. Jag har svårt att förställa rösten och göra olika dialekter. Jag kan överdriva men så mycket längre kommer jag inte. Jag måste nästan försöka vara tyst eftersom de kan ta mig direkt eftersom min röst är relativt säregen.

... utflykten i Kanal 5:s ”Vem kan slå Filip & Fredrik”:

– Det var ju strålande och jag gillar de pojkarna. De försöker ju att plöja ny mark och gör det befriande i många stycken. De parar ju sitt vansinne med kunskap. Det gillar jag. Vi hade ju dialog om att köra vidare med programmet men SVT hade uppfattningar. Så de tecknade ett exklusivt avtal med mig i två år vilket innebär att jag inte får göra något för någon annan kanal.

... Baldersnäs-affären:

– Jag fick ju köpa det billigt för fyra miljoner, men jag har ju lagt uppåt fem miljoner under resan för att hålla det vid liv. Bara att klippa gräset kostar ju. Nu har jag en köpare på gång som vill köpa markerna. Då får jag in stålar för att fixa rekonstruktionen med skulden till leverantörerna. Så det kommer att avslutas i dagarna. Då har jag kvar hotellet, restaurangen och 15 byggnader – resterande tar den här köparen över. Det är skönt att inte ha det som en ryggsäck.

Namn: Ingvar Oldsberg. Ålder: 64 år. Yrke: Journalist och programledare. Bor: Göteborg. Familj: Singel. Barnen Staffan, 40, Karolina, 34, och Viktoria, 20. Inkomst: 502 000 kronor (tax 2008). Aktuell: Programleder nya ”Här är ditt liv” som har premiär i kväll.