”Jag ville hoppa av”

Persbrandt åkte hem – övertalades i timmar att gästa Oldsberg

1 av 4 | Foto: Anders Deros
TV

Göteborg Nöjesbladet kan avslöja dramatiken bakom ”Här är ditt liv” i SVT.

Mikael Persbrandt, 45, tänkte hoppa av men övertalades av vännerna att ställa upp.

– Min naturliga instinkt var bara att sticka, säger han till Nöjesbladet.

Mikael Persbrandt är mitt uppe i inspelningarna av filmen ”Hämnden” i Köpenhamn tillsammans med regissören Susanne Bier.

I helgen hade han tänkt vila ut i Stockholm.

– Jag trodde att jag skulle vara hemma och käka middag och ligga i soffan och ta det lugnt, säger han till Nöjesbladet.

I stället hamnade han i en tv-studio i Göteborg tillsammans med Ingvar Oldsberg.

Det var bästa vännerna Martin Torsler och David von Schinkel som låg bakom kidnappningen. De lurade i väg Mikael Persbrandt till Tidö slott utanför Västerås. Gänget kör rally tillsammans och de skulle provköra en Porsche från 1972.

”Oj, ska vi åka helikopter”

– David von Schinkel driver mitt rallyteam, vi kör lite klassiska bilar. Så han ville visa oss en ny tävlingsbil. Jag tänkte att ”oj, ska vi åka helikopter dit, det är ju extravagant” så jag hängde på, säger Mikael Persbrandt.

Där väntade Ingvar Oldsberg utklädd till tysk bilhandlare i lösmustasch och peruk. Men det var länge oklart om Mikael Persbrandt verkligen skulle ställa upp i programmet. Han tvekade in i det sista.

– Jag tänkte att jag vill hoppa av. Min naturliga instinkt var bara att sticka, säger han.

Persbrandt tvekade in i det längsta. Direkt efter kidnappningen åkte han hem till Ingarö utanför Stockholm.

Flera timmar efteråt hade han ännu inte bestämt sig. Men vännerna övertalade honom att fullfölja.

”Vi sa inga gamla ex”

– Men då sa jag att ”du Micke, är man en sån kille som du är så kommer något sånt här förr eller senare”, säger Martin Torsler.

Samtidigt ställde också familjen och kompisgänget ett ultimatum till SVT. Ingen upprepning av det klassiska programmet i ”Här är ditt liv” där Barbro ”Lill-Babs” Svensson fick möta alla sina tidigare pojkvänner.

– Vi vet ju hur medieskygg Micke är och hur rädd han är om sin integritet. Men jag fick tidigt löfte från Ingvar att de inte skulle göra något som är ofördelaktigt. Vi sa inga gamla ex, ingenting sånt. Det här skulle vara ett kärleksfullt program där han får komma till tals, jag tycker att de lyckades med det, säger Martin Torsler.

Sanna Lundell på tåget

Även Mikael Persbrandts pappa Bo var länge osäker på om det skulle bli något program.

– Jag var lite orolig för hur han skulle ta det, vi åkte i väg vid tolvsnåret och då visste vi inte, kommer han eller inte?

Klockan 14.10 hade Mikael Persbrandt definitivt bestämt sig. Då satt han på tåget till Göteborg tillsammans med sin sambo Sanna Lundell, barnen och föräldrarna.

Klockan 17.10 anlände sällskapet till Göteborg där de togs emot av SVT.

Persbrandt själv ångrar inte att han ställde upp i programmet.

– Jag tänkte att här får jag löpa linan ut, men det var inte med någon njutning kan jag säga. Men efteråt är det, tro det eller ej, jävligt skönt och det var väldigt roligt, säger han.