SVT tjatade – i fyra år

Darin efter Nöjesbladets avslöjande: Därför ställer jag upp i schlagern 2010

1 av 3 | Foto: eric roxfelt
Att Nöjesbladet hann avslöja Darin som joker innan det offentliggjordes av SVT gick inte artisten förbi. ”Jag såg det faktiskt på nätet i morse”, säger han.
TV

Han har sagt nej och åter nej.

Men fyra år av uppvaktning och övertalning har äntligen gett resultat.

– Tiden har kommit nu, säger Melodifestivalklare Darin.

Den 21 mars 2005 påbörjade Darin Zanyar sin resa mot Melodifestivalen.

17 år gammal och helt nybakad som artist ställde han sig framför publiken på Cirkus under firandet av Melodifestivalens 50-årsjubileum.

Hans version avLena PH:s ”Det gör ont” fick salongen att explodera. Hela den svenska artisteliten stod upp och applåderade.

– Det var då jag verkligen fick upp ögonen för honom, säger schlagergeneralen Christer Björkman.

Både låtskrivare och SVT själva har därefter uppvaktat Darin med förhoppningsfulla erbjudanden. Men svaren har varit nekande. Gång på gång. Tills nu.

”Säg aldrig aldrig”

I går presenterade SVT den 22-årige artisten och flickidolen som den första av fyra jokrar i Melodifestivalen 2010.

– Det är så många som har frågat under de här åren. Jag har alltid sagt att det inte känts bra rent tidsmässigt. Men jag har alltid haft en tanke och sagt att man aldrig ska säga aldrig, säger Darin när Nöjesbladet träffar honom.

Han sitter på en barstol i ett mörkt studiorum i centrala Stockholm. Händerna vilar i knät och genom en glasruta i väggen ser man in i det mickbås där sången till bidraget ”Out of my life” spelades in.

Låten beskrivs som en midtempoballad om att plötsligt förlora sin närmaste.

Och – anledningen till att Darin slutligen ändrade sig.

– Det är en av de bästa låtarna jag har spelat in, säger han.

– Det var låten som gjorde att jag ställde upp, hade jag inte hittat den hade de inte fått med mig nu heller. Det kändes rätt direkt när jag hörde den. Redan i introt. Det var ett speciellt ögonblick.

”Inte så svårt”

Christer Björkman är också nöjd. Fyra års övertalningskampanj har gett resultat. Han har fått en modern, väletablerad artist med ett sound som kan samla den unga publiken i tv-sofforna.

– Den här gången var det inte så svårt. Det handlar dels om tajmingen, att det inte får krocka med något annat i karriären. Men i slutändan handlar det framförallt om låten, säger Christer Björkman.

Han tror mycket på Darins chanser i Eurovision. Men själv är den före detta ”Idol”-tvåan blygsam.

Du har turnerat en del utomlands, bland annat i Tyskland, tror du att det är en fördel om du går vidare till Eurovision?

– Jag vet inte hur stort det är med Eurovision i de länderna. Och jag tror framförallt att det handlar om låten, sen kanske det hjälper lite om folk känner igen artisten.

”Man vet aldrig”

Jag misstänker att du kommer att få en favoritstämpel ganska tidigt, vad tror du om dina chanser?

– Tack, men det där vet man aldrig. Man kan bara göra sitt bästa.

Vill du vinna?

– Det viktigaste är låten, att folk gillar den. Men det är ju inte så att jag inte vill vinna.

Du vill alltså vinna?

– Jag skulle inte inte vilja vinna, om vi säger så.

FAKTA

Fem år med Darin

Darin Zanyar slog igenom år 2004 när han deltog i den första säsongen av ”Idol” på TV 4. Han var en av favoriterna och slutade till sist tvåa i tävlingen bakom Daniel Lindström. Då var han 17 år gammal.

2005 släppte Darin sin första skiva, ”The anthem”, efter att ha fått skivkontrakt med skivbolaget SonyBMG. Albumet sålde guld och singeln ”Money for nothing” gick direkt in på förstaplatsen på både radio- och singellistan.

Den 8 april 2005 uppträdde han i SVT hyllningsprogram ”Alla tiders Melodifestival” med att tolka Lena Philipssons schlagerlåt ”Det gör ont”. Aftonbladets Fredrik Virtanen gav framträdandet i sin krönika och skrev att Darin knäckte artisteliten på galan.

Samma år släppte han sin andra skiva, ”Darin”, som sålde platina. I albumet ingick hans singeletta ”Step up” och ”Want ya” som var årets mest spelade video på MTV under 2006.

2006 vann han en Grammis för Bästa låt och en Rockbjörn för Bästa manliga artist. Darin blev även utsedd till den mest medialt exponerade artisten det året.

I slutet av 2006 släppte Darin sin tredje skiva ”Break the news”. Den gick direkt in som etta på albumlistan och sålde guld redan första dagen.

Inom loppet av två år hade han haft tre stycken albumettor.

Sångerskan Leona Lewis har gjort en cover på Darins ballad ”Homeless”.

Mellan 2007 och 2008 bodde han i Berlin i Tyskland. På hemmafronten var det ganska tyst om stjärnan.

I juli 2008 blev Darin stoppad av polisen för fortkörning när han var väg till Berlin. Körkortet rök.

Den 3 december 2008 släpptes hans nya album ”Flashback”. På den har han jobbat med bland andra världsproducenten RedOne, som även samarbetat med

Darins stora idol Michael Jackson.

Första singeln, ”Breathing your love”, sjöng han tillsammans med Kat DeLuna. Låten blev en jättehit.

I Melodifestivalen 2009 uppträdde Darin i en mellanakt med en avskalad version av Jan Johansens ”Se på mig”.

I augusti 2009 hyllade Darin den bortgångne idolen Michael Jackson i ett framträdande i TV4:s underhållningsprogram ”Sommarkrysset”.

Den 9 oktober i år inledde Darin den första veckofinalen av ”Idol” med att sjunga Coldplays hitlåt ”Viva la vida” från 2008. Hans version av låten ligger just nu etta på Digilistan.

Darin om ...

... sin cover av Coldplays ”Viva la vida”:

– Det var meningen som en vinjett till ”Idol”, sen släppte vi den som singel och den gick rakt upp på singellistans etta. Skitkul.

... motståndet i Melodifestivalen:

– Melodifestivalen är en väldigt stor grej och det kommer säkert att vara jättehård konkurrens. Förra året var det många låtar som jag tyckte var bra. Det är svårt att säga någon särskild, men jag gillade både Malena och Agnes.