”Klart att de ska ha betalt”

Läsarna om dansbandens löner

1 av 2 | Foto: OLA AXMAN
Peter Settman är vd för produktionsbolaget Baluba och även programledare för ”Dansbandskampen”. Nu ska avtalen som Baluba träffat med banden granskas av jurister.
TV

Nöjesbladets avslöjande om låga ersättningar i ”Dansbandskampen” har gett effekt.

SVT kopplar in jurister och ni läsare reagerar.

– Det är klart att de ska ha avtalsenligt betalt, skriver signaturen Kapkidd i en kommentar.

Nöjesbladet kunde i söndags avslöja att de deltagande banden i ”Dansbandskampen” får 1500 kronor per tv-sändning för att ställa upp. Det fick Musikerförbundets ordförande, Jan Granvik, att explodera. Fackets avtal med SVT anger att varje enskild musiker ska ha minst 3?500 kronor per dag plus reseersättning.

Granskas av jurister

Efter avslöjandet fortsatte SVT i går sin utredning kring ersättningarna.

Gunilla Nilars, projektledare på SVT, konstaterar att produktionsbolaget Baluba är ansvariga att följa samma avtal för ersättningar som SVT är. Hon har därför begärt in de avtal som Baluba har träffat med banden för att kunna granska dem tillsammans med jurister.

Parallellt med SVT:s utredning pågick en het debatt på ­aftonbladet.se. Flera läsare reagerade över den dåliga ersättningen.

– Självklart ska dansbanden ha betalt enligt avtal! Allt annat är ogenomtänkt trams. Jobbar man ska man få skäligt betalt för det också, skriver signaturen Ackolad.

Får skylla sig själva

Andra tyckte att de fick skylla sig själva.

– Varför i herrans namn tar ni inte reda på hur mycket ni får betalt innan ni skriver på avtalet, skriver Pennfäktaren.

FAKTA

Så tycker läsarna

”De som spelar på dansbandskampen har förmodligen vanliga jobb vid sidan av som de måste vara borta från. Därav utebliven lön, då måste de ju självklart få det uppvägt om de ska vara med i TVa.” /Khruma, 21 år

”Självklart skall alla deltagare ha skälig ersättning för sitt deltagande. Det är en underlig trend i Sverige numera, ingen skall behandlas värdigt utan alla skall vara tysta och nöjda, även om man inte får ett rött öre för att man hjälper till med att göra något populärt. Det är bra att facket reagerar på detta.” /Swetroll, 43 år

”Den exponering artisterna får i TV är värd 1500 kronor många gånger om. Så sluta gnäll. Ni vet vad ni ställer upp på.” /JimmyJay, 28 år

”Ingen tvingar dem väl att ställa upp?” /Zerocola