Betalas – för att hoppa av

Musikerförbundet ersätter banden om de lämnar "Dansbandskampen"

Date, Zekes och Gamblers tävlar i ”Dansbandskampen” på lördag. De, liksom övriga band, har fått ett erbjudande från Musikerförbundet på det kontraktsenliga 3500 kronor per musiker ifall de hoppar av tävlingen.
TV

Konflikten runt ”Dansbandskampen” eskalerar.

Nu betalar Musikerförbundet banden för att hoppa av programmet.

– Jag är oerhört förvånad. Det är inte rätt, säger SVT:s projektledare Gunilla Nilars.

Foto: ola axman, privat

Efter Nöjesbladets avslöjande om de låga ersättningarna i ”Dansbandskampen” rasar en bitter strid mellan Musikerförbundet och SVT/Baluba.

Produktionsbolaget Baluba betalar endast 1?500 kronor per program till de deltagande banden. Det har gjort fackförbundsledningen rasande. Förbundet har räknat ut att ”Dansbandskampen” genererar SVT en halv miljon kronor per vecka – bara i entréintäkter. Och förra året gjorde Baluba en vinst på åtta miljoner kronor.

– Det här är så svinigt av Baluba och SVT, säger ordförande Jan Granvik.

I ett drastiskt försök att tvinga kanalen och produktionsbolaget att höja arvodena uppmanar de lördagens tävlande dansband att inte spela för den låga ersättningen. De band som hoppar av får avtalsenligt betalt av Musikerförbundet – 3?500 kronor per musiker.

– Vi har en dialog med banden och det handlar om att säkerställa att de inte lider ekonomisk skada, säger Jan Granvik.

Enligt honom har gensvaret från medlemmarna varit stort.

– Det är många musiker och band som är involverade i ”Dansbandskampen” och i andra sammanhang som känner sig väldigt misshandlade.

Har fått erbjudandet

En av de orkestrar som medverkar i lördagens avsnitt är Gamblers. De har tagit del av erbjudandet men kommer inte att hoppa av programmet.

– Reklamen är värd mycket mer för oss. Men jag kan förstå att band som bokar av en komplett spelplan för att vara med överväger det, säger Conrad Bohman, keyboardist och sångare.

Vad tycker du om ersättningen?

– Det är klart att det är surt. Vi gör väldigt mycket för de 1?500 kronorna. Vi åker tur och retur till Strängnäs, vilket är 35 mil. Vi spelar in reportage, vi spelar in och arrangerar låtar. Det blir inte så hög timlön.

Skulle ha gått till SVT

SVT:s projektledare Gunilla Nilars, är bestört över Musikerförbundets agerande.

– Jag är oerhört förvånad. Det är inte rätt att gå den vägen. Att gå till dansbanden i stället för att gå till oss eller Baluba. Banden har skrivit på avtal med Baluba. Om de hoppar av så begår de avtalsbrott.

Cia Hedenström, projektledare anlitad av Baluba, försvarar ersättningsnivåerna.

– Vi anser att det här är en tävling, det handlar inte om regelrätta artistarvoden och det är helt frivilligt att vara med.

Har du förståelse för att banden tycker att det är för lite betalt?

– Jag vill inte ge mig in i den diskussionen.

Underrättade i?går

Musikerförbundet kontaktade i går kväll lördagens orkestrar och underrättade dem om erbjudandet. Jan Granvik kunde vid den här tidningens pressläggning inte redo göra för om någon av dem kommer att lämna tävlingen.

FAKTA

Detta har hänt

? I söndags avslöjade Nöjesbladet att de band som deltar i ”Dansbandskampen” i SVT endast får 1?500 kronor i ersättning. Nyheten slog ner som en bomb hos Musikerförbundet. De såg det som ett avtalsbrott och ett försök till lönedumpning genom att lägga ut program till produktionsbolag.

? Enligt MusDetta har hänt

ikerförbundets och SVT:s avtal ska samtliga musiker ersättas med 3?500 kronor var plus rese­tillägg. SVT har under veckan gått genom de avtal som Baluba har gjort med banden men slutsatsen blev att de är i sin ordning. En slutsats som lett till att Musikerförbundet uppmanar banden att hoppa av programmet.