Stämmer SVT – på 1 miljon kr

Musikerförbundet erbjuder dansbanden pengar för att hoppa av

TV

Musikerförbundet stämmer SVT på en miljon kronor.

Samtidigt erbjuder förbundet dansbanden pengar för att hoppa av ”Dansbandskampen” – och säger sig ha hittat ett band som är intresserat.

Musikerförbundets ordförande Jan Granvik.

Efter Nöjesbladets avslöjande om de låga ersättningarna i ”Dansbandskampen” stämmer nu Musikerförbundet SVT på en miljon kronor för att ha brutit mot kollektivavtalet.

– 900 000 kronor är ersättningar som vi avser att betala till musikerna i ”Dansbandskampen” som är medlemmar i förbundet. 100 000 kronor är vite för brott mot kollektivavtalet, säger Jan Granvik, ordförande i förbundet.

Vad tror du om era chanser att vinna?

– Vi förbereder oss för alla scenarion, vi har juridiska incitament som slår hål på alla deras argument. Vi bedömer det som att vi har goda möjligheter att sopa hem det här.

”Kliva av i sändning”

Hur ser du på diskussionen att ”Dansbandskampen” är en tävling?

– I en tävling behöver man inte ingå den här typen av avtal. Hade det varit en tävling hade man inte betalat ut någonting i gage, då hade det varit en annan grej. Nu ingår de ett avtal som är oerhört vittgående.

Musikerförbundet erbjuder dessutom deltagande band pengar för att hoppa av tävlingen. Nu har man enligt Granvik fått napp.

– Jag utgår ifrån att vi kommer överens. De skulle i så fall spela en bit av en låt och sen kliva av i direktsändning. Vi måste göra en aggressiv handling när motparten inte spelar ett rent spel.