”Det har brunnit i huvudet på dem”

Facket ger band som hoppar av 50 000 – nu går Magnus Carlsson till attack

1 av 3 | Foto: Peter Wixtröm
Magnus Carlsson i ”Dansbandskampens” jury är kritisk mot Musikerförbundet – och varnar band för att hoppa av. ”Jag skulle nog läxa upp dem bakom scenen”, säger han.
TV

STRÄNGNÄS. SVT tar Musikerförbundets hot på allvar.

I går fruktade man att ett band skulle hoppa av i direktsändning.

– Det har brunnit i huvudet på dem, säger juryns Magnus Carlsson om fackets pengaerbjudande till banden.

Musikerförbundet erbjuder banden som deltar i ”Dansbandskampen” pengar för att hoppa av tävlingen. Allt för att påverka SVT och produktionsbolaget Baluba att höja de låga ersättningarna som banden får.

I går kunde Nöjesbladet avslöja att fackförbundet kontaktats av ett band som är intresserat.

– Det ser realistiskt ut att vi hittar en lösning, de är väldigt intresserade, säger Jan Granvik, ordförande i förbundet.

Enligt uppgifter till Nöjesbladet erbjuds bandet 50 000 kronor.

SVT och Baluba var redan under sändningen i går beredda på att ett band kunde kliva av.

– Diskussionerna har pågått hela veckan. Vi sa att vi filmar genrepet, men sedan tänkte vi nej fan, då får vi skit för att vi mörkar om något händer. Så vi sa att fine, om det händer något i kväll så får vi bara köra, säger Magnus Carlsson i juryn.

Hade inga extra band

Samtidigt är han kritisk mot fackets metod att erbjuda banden pengar.

– Det har brunnit i huvudet på dem. Bandet skulle vara idioter, de skulle bränna sin karriär för tid och evighet. Jag skulle nog läxa upp dem bakom scenen faktiskt, allvarligt, säger han.

Programledaren Peter Settman säger att det fanns en osäkerhet inför sändningen.

– Vi gick igenom vad som kunde hända och sa att vi inte kan förbereda oss in absurdum. Vi kan inte backa upp med 180 alternativa punkter för vad som kan hända, säger han.

– Det var inte så att vi hade ett annat band. Vi hade nog bara varit tvungna att säga det rakt ut, att nu är det så här och att de valde att göra så här. Men det är inte värdigt ett förbund att erbjuda ett band pengar för att bryta ett kontrakt. Det är min personliga åsikt.

Jan Granvik försvarar fackets beslut.

– SVT försöker kringgå kollektivavtalet på ett listigt sätt och drar in miljonbelopp. Det här är en kamp där vi tar till de stridsåtgärder vi kan. Vi kommer inte att backa ur det här, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM