Titanix-Maria - kvällens starkast lysande stjärna

TV

Carina Jaarneks slogs orättvist ut av ett gäng träningsoveraller från Svedala.

Det var enda smolket i gårdagens glädje­bägare.

Men guldstjärnan gick till bästa bandet – efter ett framträdande som överglänste allt annat.

Mikael Nystås.

Titanix guldstjärna var en välförtjänt arbetsseger. Jag har sällan sett ett band inta scenen så självklart, avslappnat och med sådan säkerhet. Låtarna vi hörde i går gjorde de till sina egna – och det var ett genidrag att våga öppna med ­Mando ­Diaos lysande ­”Dance with ­somebody” och visa ovana tittare hur modern dansbandsmusik ­låter varje kväll ute i landet.

Sångerskan Maria Rolf var kvällens största stjärna och ­basisten Henry Kieksi måste ­rosas för sitt personliga groove.

Torgny Melins klarade sig ­vidare med ett nödrop, nära att slås ut av Spootlajtz, som med sin cirkusmusik höll på att kollra bort de röstberättigade tittarna. Det kanske hade varit rätt åt Melins, som tyvärr körde lite för mycket på rutin i går.

Det ska kosta att kallstarta i ”Dansbandskampen”.

Jag ska erkänna att jag gillade Spootlajtz tolkning av ”Avundsjuk” – med nyskapande storbandsinfluenser. Men det var Larz Kristerz-syndromet som nästan tog träningsoverallerna vidare till nästa vecka.

Nanne Grönvall var säsongens hittills bästa gästjurymedlem. Hennes schlagerhits visade sig perfekt lämpade att ingå allians med ”Dansbandskampen”.

Jag undrar om det blir ­samma sak när The Poodles ersätter henne nästa vecka.

Efter den femte omgången har programmet funnit sin form och jag kan bara konstatera att konceptet håller. Två finalister är utsedda, fyra återstår och det skulle förvåna mycket om Titanix inte är en av dem.

Sedan hoppas jag att greppet med att ge juryn möjlighet att putta in några av de utslagna banden i finalen upprepas även i år.

Nästa vecka kliver Shake, Konditorns och Sannex in i tävlingen.

Shake var förra årets största stjärnskott. Konditorns är årets Larz Kristerz.

Då blir det åka av.

Till sist:

Frida Tiblom gör ett hästjobb bakom kulisserna. Hennes korta snack mellan uppträdandena är en del av den stora behållningen i ”Dansbandskampen”. Hon har ett helt annat lugn än programledaren Peter Settman, som i går höjde tempot till nästintill odansbar nivå.

Tagga ner, Peter!