Claes Malmberg hittade sin okände bror – i tv

Här träffar skådespelaren sitt okända syskon för allra första gången: Det var överraskande

1 av 2
När Claes Malmberg var elva år gick hans pappa bort. I kvällens ”Vem tror du att du är” får han reda på att pappan hade en till son. I programmet träffas de båda bröderna för första gången. ”Det var mycket att smälta, en helt ny familj nästan”, säger halvbrorsan Ulf Skjäl.
TV

Skådespelaren Claes Malmberg trodde att han hade koll på släkten.

I kvällens ”Vem tror du att du är?” möter han sin bror – för första gången.

– Han har alla de egenskaper som jag själv skulle behövt, säger han.

I kvällens nypremiär av SVT:s släktforskningsprogram ”Vem tror du att du är?” får vi följa skådespelaren och komikern Claes Malmberg, 48, som får veta att han har en halvbror.

– Det är klart att det var lite av en överraskning, säger han.

Under uppväxten hade Claes Malmberg ingen kontakt med sin pappa – operasångaren Gösta Malmberg. Elva år gammal fick han beskedet att hans far gått bort på grund av sitt alkoholmissbruk. Men via tv-programmet fick han kännedom om pappans tidigare liv – och en okänd bror.

”Jag var orolig”

– Min pappa drack mycket och hade som många människor ett hål som borde fyllas med annat än med alkohol. Han ska ha varit en godhjärtad och sympatisk person mot alla utom sig själv. Att göra folk med barn och resa därifrån var väl inte det mest sympatiska man kan ägna sig åt, säger Claes Malmberg.

När han satt med telefonnumret till sin halvbror i handen växte nervositeten.

– Jag var mest orolig eftersom jag är en offentlig person. Han hade ju kunnat tycka illa om det jag gör och den jag är och ha en massa fördomar om mig utifrån media. Sen är det ju inte säkert att han skulle tycka att det var så roligt att hitta en ny bror heller.

Har setts flera gånger

Men halvbrodern, flygplansingenjören Ulf Skjäl, 52, som bor i Stockholm, svarade i telefonen. Och strax därefter möttes de för första gången i Göteborg.

– Det var ju mycket nya intryck och mycket att smälta, en helt ny familj nästan. Jag visste att det var möjligt att jag kunde ha en halvbror eftersom jag var adopterad. Men det var ju inget som jag kände till, säger Ulf Skjäl.

Efter det första mötet i Göteborg har bröderna setts flera gånger. Men Claes Malmberg berättar att om inte tv-kamerorna varit påslagna när han fick telefonnumret hade han nog aldrig ringt.

– Nej, så på det sättet är jag ju tacksam att de gav oss förutsättningar att träffas. Jag tror aldrig att jag över huvud taget hade tagit kontakt med honom annars.

FAKTA

Namn: Claes Malmberg. Ålder: 48. Familj: Fru, fem barn. Bor: Lomma. Yrke: Skådespelare. Inkomst: 175 100 kronor (taxeringsår 2008).