Här har Gudrun aldrig varit

Schyman förnekar att hon tränar för Let’s dance

1 av 2
Det här är adressen som Gudrun Schyman inte har varit på – den där "Let's dace" träningslokal ligger. Och det är ju skumt, eftersom den här bilden inte är ett montage. Foto: Per-Olof Sännås
TV

Undanflykter, glömska och förnekelse.

Gudrun Schyman tar till alla knep för att leva upp till sekretessen runt ”Let’s dance” – trots det avslöjar hon sig.

– Hon säger faktiskt ja eftersom hon inte säger tvärnej, analyserar retorikexperten Marie-Louise Zeisig.

I år har hemlighetsmakeriet kring programmet ”Let’s dance” varit enormt. Enligt en person med insyn i produktionen har flera medverkande skrivit på sekretessavtal där de förbinder sig att inte avslöja vilka kändisar som kommer att tävla i år.

Trots det har Nöjesbladet redan kunnat presentera de flesta av årets danskombatanter. Gudrun Schyman, Agneta Sjödin, Victoria Svensson Sandell, Marcus Birro, Stefan Sauk, och Mattias Andréasson från E.M.D kommer med största sannolikhet att dansa i rutan i år.

”Har ingen aning”

För flera av deltagarna har det varit en tuff kamp mot sekretessen. Och för Gudrun Schyman har prövningarna varit särskilt hårda. Hon var ett av de första namnen som läckte ut. När Nöjesbladet ringde i september tog hon till en rad retoriska kullerbyttor för att inte avslöja sig.

Och trots att hon, kort efter dansaren Daniel da Silva, dök upp utanför ”Let’s dance”-parens träningslokal i går fortsätter hon att glida undan frågan.

– Jaha, var ligger den? Jag har ingen aning om var de repar, säger hon när Nöjesbladet ringer upp.

Minnesluckor

Retorikexperten Marie-Louise Zeisig har analyserat Gudrun Schymans försök att slingra sig – hon är imponerad av vad hon ser.

– Gudrun är en av Sveriges skickligaste retoriker, säger hon.

Som den proffspolitiker hon är tar hon till flera knep för att undfly sanningen utan att behöva ljuga. Hon undviker frågor, flyttar fokus och använder sig av en teknik som Marie-Louise Zeisig kallar för minnesluckor.

– Minnesluckorna är fula. Det är en väldigt vanlig strategi för folk som gör saker som de senare inte vill stå för. Det är en väldigt feg strategi, säger hon.

Men trots alla knep kan även ett politiskt högdjur som Schyman begå misstag. Enligt Zeisig svarar Gudrun på ett sätt som visar att hon har tänkt igenom hur hon ska hantera frågor om sitt medverkande.

Dessutom:

– Om man nagelfar det så säger hon faktiskt ja eftersom hon inte säger tvärnej, säger Zeisig.