– Min pappa får inte veta att jag finns

Robinson-Angelica hittade sin biologiska familj på Facebook

Foto: Foto: Privat
Adopterade Angelica reste ner till Colombia för att fira jul med sin biologiska mamma och sina halvsyskon.
TV

Adopterade ”Robinson”-Angelica Höglund hittade sin biologiska mamma på Facebook.

När hon åkte till henne i Colombia fick hon veta att hennes far är en psykopat som är involverad i människohandel.

– Han får inte veta att jag finns. Men jag är nyfiken, säger hon.

Angelica Höglund, 19, har alltid haft en svart pärm i sin bokhylla i Södra Sandby utanför Lund. Där finns namnet på hennes biologiska mamma som adopterade bort henne som nyfödd.

Hon har läst i den ofta, men aldrig vågat göra något mer. Förrän en dag i november förra året, då hon bestämde sig för att söka sin mammas namn på Facebook.

– Jag fick en chock när jag fick en träff. Det tog bara en sekund. Jag ställde några kontrollfrågor och det var hon. Jag kunde inte sluta gråta när jag ringde henne, berättar hon.

Hade tre halvsyskon

En månad senare satt Angelica ensam på ett flygplan till Bogotá i Colombia. Hennes svenska föräldrar hade hjälpt henne att boka flyg, hotell, livvakt och tolk som tog hand om henne på plats. På flygplatsen stod även Angelicas biologiska mor och tre halvsyskon och väntade. Hon kände igen dem från foton.

– Det var en enorm chock att se dem på riktigt. Jag kastade mig i min biologiska mammas famn och började gråta. Jag kunde inte sluta titta på henne, hon var så liten och hade så stora ögon, och mina läppar. Jag satt och kände på henne henne hela kvällen.

Men den romantiska bilden som Angelica hade byggt upp av mötet blev lite naggad i kanten.

– Jag vet inte vad jag hade trott, men min biologiska mamma var en främling och jag kände mig utlämnad. Jag längtade hem till mina föräldrar i Sverige. Allt var underbart, men samtidigt tufft. Mycket glädje, tårar och dramatik – jag var så känslofylld. Jag skulle ha stannat i fyra veckor, men åkte hem redan efter två och en halv.

I dag ringer de till varandra regelbundet och den colombianska familjen planerar att komma till Sverige och hälsa på. Angelica fick även svar på vem hennes pappa är, och det var en plågsam vetskap.

Pappan en psykopat

– Jag fick veta att han är kriminell och håller på med trafficking. Han hade varit besatt av mamma och stalkat henne som en psykopat. De var aldrig tillsammans, men hon blev gravid med honom, och livrädd att han skulle få veta det. Så hon flydde till ett mödrahem, födde mig och adopterade bort mig utan hans vetskap, berättar hon.

Hur kändes det att höra det?

– Det var tufft. Och så blev jag rädd när mamma sa att jag var lik pappa. När hon berättade om honom och hur han var jätteglad ena sekunden och jättearg nästa – då kände jag så väl igen mig och kände: hjälp, är jag också psykopat?

Kommer du att söka upp honom?

– Mamma avråder mig från att ta kontakt med honom, hon är rädd om mig. Han får inte veta att jag finns. Men jag är nyfiken.

FAKTA

Angelica Höglund

Ålder: 19.

Bor: Nyinflyttad till Stockholm, bor hos ”Robinson”-kollegan Annika Holtz i Älvsjö.

Familj: Pojkvän.

Aktuell: Deltagare i ”Robinson Karibien”.