Skavlan större än O’Brien

Nu utmanar SVT-succén USA:s jätteshower

Foto: Foto: Oskar Kullander
Fredrik Skavlan lockar världsstjärnor som Shakira till sin talkshow. Nu visar färska tittarsiffror att programmet är större än det legendariska ”The Tonight Show”, med Conan O’Brien, som sänds i USA. ”Det känns läskigt”, säger Fredrik Skavlan.
TV

Fredrik Skavlan är större än ”The tonight show” med Conan O’Brien.

Och SVT-showen kan mäta sig med flera andra av USA:s talkshowjättar.

– Det är läskigt men lite roligt, säger Fredrik Skavlan.

Conan O'Brien.

Den har beskrivits som en succé länge nu, Fredrik Skavlans hyllade talkshow i SVT. Programmet är en samproduktion mellan Sverige och Norge och sänds samtidigt i båda länderna vilket borgar för en storpublik.

– Det är fantastiskt trevligt och så blir man lite nervös av det. Om man har 2,5 miljoner tittare så förbrukar man 285 år av arbetstid från publiken. Förstår du? Tänk vad man kunde få gjort på den tiden. Då känner man att det måste bli bra, säger Fredrik Skavlan.

Tvåa i Europa

Toppnoteringen ligger på 2 925 000 tittare – en imponerande siffra även internationellt. Den enda som kan utmana honom i Europa är BBC:s Jonathan Ross som i Storbritannien stadigt ligger omkring tre miljoner tittare.

– Ibland är vi störst ibland är han det. Vi håller nog på att slåss om förstaplatsen, säger Håkan Lahger, redaktör för ”Skavlan”.

Förutsatt att man bara räknar amerikanska tittare står sig den populäre norska programledaren även i en jämförelse med talkshowstjärnor som David Letterman i USA. Hans ”Late show” pendlar mellan 3,5 miljoner och 5 miljoner tittare.

”Man blir förvånad”

Och ”Skavlan” är större än Conan O’Brien. När O’Brien tog över NBC:s klassiska ”The tonight show” från Jay Leno tidigare i år sjönk tittarsiffrorna drastiskt. Sista veckan i november följde i snitt 2,3 miljoner amerikaner varje avsnitt.

– Man blir förvånad över att de inte har mer publik när det finns tittarunderlag på 200 miljoner invånare, säger Håkan Lahger.

Han tror främst att det beror på att programmen sänds sent på kvällen samt att utbudet är mycket större i amerikansk tv.

Fredrik Skavlan är medveten om sin position på den internationella kartan. Och han känner av prestationskraven.

– Man har respekt för tittarantalet. Den dagen jag inte längre är nervös inför sändning så ska jag lägga av. Men jag känner att jag gärna skulle göra talkshow några år till.

FAKTA

Många ser showerna

”Jay Leno show” – första avsnittet av senaste säsongen sågs av 18 miljoner amerikaner. Det andra av drygt 11.

”Late Show” med David Letterman – Toppnotering på drygt 7 miljoner tittare när Barack Obama gästade showen i september. Oftast ligger ett veckosnitt på omkring 3,5–4 miljoner tittare.

”Skavlan” med Fredrik Skavlan – Rekordavsnittet den 6 november sågs av 2 925 000 svenskar och norrmän. Programmet gästades bland andra av Erik Hamrén.

”The tonight show” med Conan O’Brian – Har rasat från drygt 11 miljoner tittare i första avsnittet till ett snitt på 2,3 miljoner tittare sista veckan i november.

ARTIKELN HANDLAR OM