”Vi har inte gjort fel”

Settman slår tillbaka mot Musikerförbundets hårda kritik av dansbandens ”slavkontrakt”

Peter Settman är vd för Baluba, som står bakom kontrakten i ”Dansbandskampen”. ”Vi har en symbolisk peng för medverkan. Och vi har varit tydliga med förutsättningarna redan från start”, säger Settman. På tisdag ska Baluba och SVT träffas för att diskutera Musikerförbundets kritik.
TV

Han tycker att diskussionen är absurd.

Och att grunden för de utpekade ”slavkontrakten” är riktig.

Nu svarar Balubas vd Peter Settman på Musikerförbundets kritik.

Avtalen med deltagarna i ”Dansbankampen” har fått Musikerförbundet att se rött. I går inleddes en stämningsprocess mot SVT för kollektivavtalsbrott.

Men de som står bakom kontrakten är produktionsbolaget Baluba.

Nu väljer vd:n Peter Settman, 40, att för första gången svara på kritiken.

– Hela diskussionen har blivit helt absurd. Jag har full respekt för Musikerförbundets åsikt. Men jag tycker inte att det här ska skötas via media. Har man ett problem pratar man om det och ingen på Musikerförbundet har hört av sig till mig. Jag välkomnar en diskussion.

”En frivillig tävling”

Tycker du att era kontrakt är rimliga?

– Jag måste sätta mig in i det mer. Men grunden för överenskommelsen tycker jag är helt riktig.

– Det preliminära från våra jurister är att det inte finns något case. Vi har inte begått något fel.

Varför är avtalen inte fackligt förankrade?

– Enkelt utryckt är avtalen skrivna mellan banden som företag och Baluba som företag. Hur banden sen, i egenskap av arbetsgivare, väljer att betala sina medlemmar blir upp till dem. Vi har inte gjort avtal med enskilda musiker.

Tycker du att 1 500 kronor per band är skäligt?

– ”Dansbandskampen” är en frivillig tävling. Är man med för att tjäna pengar på en lördag, då är 1 500 kronor lite, det håller jag med om. Men om man är med för att man har chansen att vinna tittarnas röster och titeln Sveriges bästa dansband, då tycker jag inte att det är lite.

Skulle själv ställa upp

– Vi har en symbolisk peng för medverkan. Och vi har varit tydliga med förutsättningarna redan från start. Om banden känner sig utnyttjade vill jag att de ska kontakta mig. Men det har ingen gjort. Fråga Larz Kristerz eller Scotts om de känner sig utnyttjade. Det finns inte ett band som säger att ”Dansbandskampen” har utnyttjat dem.

”Dansbandskampen” är en tv-produktion som ni tjänar betydligt större pengar på, vad får du själv för din medverkan?

– Det kommer jag inte att svara på. Det är så bekvämt att i mitt avtal står det att jag inte får berätta det.

Skulle du själv ställa upp i ”Dansbandskampen” med de avtal ni har?

– Ja. Det hade jag faktiskt.

Det händer i ”Dansbandskampen” i kväll

Tävlande i deltävling 3: Torgny Melins, Sweetshots, Gamblers, Zekes och Date. Jury: Melissa Williams, Magnus Carlsson och Thomas Deutgen. Kvällens jurygäst: Marko ”Markoolio” Lehtosalo. Programledare: Peter Settman. När: SVT 1 klockan 20.00. Dansbandskampen sänds varje lördag fram till finalen den 19/12.

ARTIKELN HANDLAR OM