De ger dansmusiken en välbehövlig kick

Så går det i "kampen" i kväll – Nystås plussar finalformen

TV

The Playtones är årets Larz Kristerz.Vinnarskallarna från Kallinge i Blekinge kan mycket väl ta hem slutsegern i den rafflande finalen av ”Dansbandskampen” i kväll. Bandet är ensamma om att sticka ut på allvar i startfältet.

Michael Nystås.

Jag hörde till The Playtones skarpaste kritiker när de först dök upp i Dansbandskampen med sitt rockabillysväng. Men förra veckan slog de undan allt motstånd med sin omvälvande nytolkning av violinhoben Aleksander Rybaks norska schlagervinnare ”Fairytale”. Plötsligt blev det en Bra Låt. Lyckas The Playtones överraska på samma sätt en gång till är de överst på prispallen när kvällen är slut. Förutsättningarna för det är goda. Som förstalåt väljer alla sex finalisterna sin personliga favorit av alla låtar de tävlat med under hösten några har fler att välja mellan, andra har färre.

The Playtones har klokt nog valt just ”Fairytale”. Det som är så spännande med kombinationen The Playtones och ”Fairytale” är inte minst att resultatet blev så lyckat trots den stora tveksamhet bandmedlemmarna uttryckte när de fick låten i knäet av gästjurymedlemmen Christer Björkman förra veckan. Men det som kunde ha varit ett cyniskt Björkman-spel visade sig vara den perfekta utmaningen för fullblodsmusikanterna från Kallinge.

The Playtones är årets Larz Kristerz. De tog sig till final på kortare tid men sticker ut på samma prestigelösa och charmiga sätt som fjolårsvinnarna. Det kan vara vad svensk dansmusik behöver för att utmanas och utvecklas.

De andra fem i finalfältet får en tuff match, inte bara gentemot The Playtones, utan även sinsemellan där likheterna tenderar att vara för stora. Titanix, Blender och Date konkurrerar med varandra och spelar samma typ av modern dansbandspop. Var för sig är de briljanta och alldeles lysande stjärnor, som man aldrig kan få nog av, men det kommer att krävas något alldeles extra för att nå ut i kväll. Blender har minst tv-tid och kommer att få tufft att locka röster.

Samma sak gäller Torgny Melins och Zekes. Båda är habila mogenorkestrar, båda kämpar om samma röster. Jag tror att Zekes drar det kortaste strået Melins har gått en lång väg mot final och det är sånt man vinner på när det handlar om tv. Zekes gick till final efter två raka guldstjärnor redan den 7 november. Är det någon som minns hur de överhuvudtaget lät?

The Playtones

Nyhetens behag och en hängiven beundrarskara på Larz Kristerz-­nivå bar utmanarna från Kallinge till ­final på två deltävlingar. The Playtones är höstens ­nykomlingar i Dansbandskampen och imponerade stort med sin nytolkning av ”Fairytale” förra veckan. Stor­favoriter till slutsegern.

Titanix

Det dansande flaggskeppet från Valdemarsvik har övertygat mig om sin rätt till en finalplats vecka efter vecka, utan att lyckas ta det där sista steget. I lördags kväll lossnade det äntligen i bandets femte deltävling.

Date

Taggade till tänderna och kanske finalfältets mest motiverade band. Date är ute efter revansch efter förra årets nesliga sorti och har i höst återfunnit formen. Bandet släpper nytt album i januari och spelplanen för 2010 börjar bli full. Kurvan för Date pekar spikrakt uppåt.

Blender

Förmodligen klev Blender in i tävlingen alldeles för sent för att ha en ärlig chans i finalen. Men ”Dansbandskampen” blir ändå bandets stora genombrott. Maria Persson är en sångerska som strålar. Och det har ju gått bra för andra silvermedaljörer i andra musikprogram?…

Zekes

Två raka guldstjärnor tog de unga nykomlingarna till ”Dansbandskampens” final. Det är fem veckor sen vi senast såg bandet i rutan, och den avgörande frågan är förstås (eftersom publiken röstar på låtar och ansikten de känner igen) om Zekes hunnit bli bortglömda.

Torgny Melins

Finalfältets tyngsta veteraner har gjort ett blekt intryck under säsongen. Bandet har bitvis gjort en sömnig och oengagerad insats. Det krävdes fyra deltävlingar för dem att ta sig till final, men det behöver inte vara någon nackdel. All exponering är bra exponering.

Vad tycker du? Rösta och diskutera banden och programmet nedan!