Tabben som förstörde Dansbandskampen

Tittarna besvikna efter tabben som förstörde spänningen i Dansbandskampen

1 av 4
På scenen visste programledaren Peter Settman och finalisterna inte om att SVT redan hade förstört spänningen för tittarna. ”Det är alltid tråkigt när det händer”, säger Settman.
TV

Strängnäs. Tittarna rasar efter SVT:s dundertabbe.

Kanalen förstörde spänningen och avslöjade finalisterna i förväg.

– Det är jättejättetråkigt. Det är naturligtvis en plump i protokollet, säger producent Gunilla Nilars.

I nio veckor har SVT byggt upp förväntningarna. I går, precis innan kulmen var nådd, förstörde kanalen spänningen för miljontalet svenskar som samlats framför tv-apparaterna för att se vilket band som skulle gå segrande ur ”Dansbandskampen”.

La ut båda namnen

Programledaren Peter Settman försökte hålla ut på det dallrande ögonblicket när de två finalisterna skulle avslöjas men SVT sabbade sin egen sändning. Samtidigt som Settman berättade att The Playtones var det första finalklara bandet la kanalen ut namn och nummer till båda banden.

– Nej, vilken dundertabbe, säger Maria Rolf, sångare i Titanix, som var den andra finalisten.

Hon får medhåll av Peter Settman.

– Det är alltid tråkigt när det händer. För det är verkligen ett spänningsmoment i det. Men jag fick inte veta det förrän efteråt, annars kanske jag hade klämt dit med namnet direkt, säger han.

Efter fadäsen hörde flera besvikna och ilskna tittare av sig till både SVT:s växel och till Nöjesbladet.

– Jag tycker det är väldigt dåligt av SVT – speciellt när det är direktsänt och final. Jag förstår inte att de kan göra så, det är inget litet misstag – det är ett jättestort misstag, säger Christer Bergström från Härnösand.

Gunilla Nilars, producent för ”Dansbandskampen”, är bestört över misstaget.

– Jag vet att det har ringt till SVT. Jag ringde själv till växeln och kollade och hon sa att det var folk som hört av sig och var besvikna. Och det är ju samtidigt lite rörande – att man verkligen inte vill veta något.

Görs färdig för hand

Grafiken med telefonnumren till banden görs färdig för hand efter att röstningen är avslutad. Att den publicerades så tidigt var ett rent misstag som kan förklaras av ett väldigt tajt schema.

– Jag är fortfarande förvånad över att vi klarade det så bra som vi klarade det. Det är för mycket att hinna med på en dag. Det som Melodifestivalen gör på tre, fyra dagar med repetitioner, det gör vi på en dag, säger Gunilla Nilars.

I finalavsnittet var pressen dessutom extra stor eftersom det var sex band i stället för fem som skulle klämmas in i programmet.

– Normalt sett så går det väldigt bra när man har fem band och man lär sig rutinen. Men i dag kom det in ett sjätte band, säger Gunilla Nilars.

Samtidigt riktar hon ett förlåt till alla som känner sig snuvade på spänningen.

– Vi får be om ursäkt för det här!