Nu åker de Merca igen

Lyxbilarna är tillbaka på slottet trots bråket 2007: De passar till stjärnorna

1 av 2
Stjärnorna på slottet använder bilarna flitigt. Men efter allt rabalder 2007 har produktionsbolaget lärt sig en läxa. ”Vi har betalat för oss och utlovar inte någon exponering. Det är korrekt gjort”, säger Tina Graffman på Meter television.
TV

För två år sedan satte de SVT rejält i klistret.

Nu är Mercedesbilarna tillbaka i ”Stjärnorna på slottet”.

I slutet av 2007 hamnade SVT i blåsväder och anmäldes till Granskningsnämnden för exponeringen av en rad varu­märken i ”Stjärnorna på slottet”, däribland bilmärket Mercedes Benz.

Ett märke som nu letat sig tillbaka in i programmet. I helgen kunde tv-tittarna se hur bilarna flitigt användes för deltagarnas transporter.

– Bilen har en viss status och passar till stjärnorna, säger Tina Graffman på Meter television, som producerat programmet.

I fallet 2007 bröt Meter mot SVT:s regler, och fick tv-bolaget att gå i taket, genom att inte betala för de lånade bilarna. Den läxan tycks Meter nu ha lärt sig.

– Vi har betalat för oss och utlovar inte någon exponering. Det är korrekt gjort, säger Tina Graffman.

Tänker ni på att visa märket mindre i år?

– Nej, vi visar bara så mycket vi behöver.

”Gynnar varumärket”

På Mercedes i Sverige är man nöjda med överenskommelsen.

– Hade vi trott att det var skadligt för vårt varumärke hade vi inte hyrt ut dem, säger Magnus Fager, marknadsföringschef.

Priset för hyran vill han inte kommentera. Men enligt Henrik Ström, strateg på mediabyrån Carat, är reklamvärdet stort.

– Än så länge vet vi ­inte hur mycket bilarna kommer att synas, men som det var förra gången var det nog värt upp emot en miljon konor.

Som en följd av ”Stjärnorna på slottet” 2007 fälldes SVT i april 2008 av Granskningsnämnden för att ”otillbörligt gynnat” ett klädmärke som visats i programmet. Exponeringen av Mercedes-bilarna sågs dock inte som en överträdelse.

Men en ny process är inte utesluten.

Kan anmälas igen

– Förra gången fann vi ­inte att märket exponerats för mycket, men det betyder ­inte att det är fritt fram att ­visa Mercedesbilar i bild. Det är mycket möjligt att det kommer nya anmälningar nu och då får vi ta ställning till det, säger Tarek Touma, handläggare.

Nöjesbladet har utan resultat sökt SVT:s projektledare Per Nordahl för en kommentar.