Han kallas för ”kåte Fredrik”

Skavlans kvinnosyn sågas: Han ger en doft av övergrepp

1 av 2 | Foto: Mårten Levin/SVT
gästerna rasar Fredrik Skavlan har höga tittarsiffror, men får hård kritik av kvinnliga debattörer – och flera av sina egna gäster. ”Han äter upp kvinnor med sin Kalles kaviar-blick”, säger Annika Lantz som jämför hans intervjustil med ett övergrepp.
TV

Kåte Fredrik.

I Norge kallas han så, Sveriges krönte talkshowkung.

Nu stämmer flera av gästerna in i kritiken och anklagar Skavlan för sexism:

– Vissa män känner att de har någon sorts rätt att trampa på en, säger tv-profilen Carolina Gynning.

Förra året blev han kung i tv-galan Kristallen. Norske Fredrik Skavlan, 43, utsågs till bästa manliga programledare och hans talkshow ”Skavlan” fick pris för bästa underhållningsprogram.

I Norge har han varit betydligt mer kontroversiell.

Fick ofta kritik

När Skavlans program ”Först & sist” sändes i hemlandet fick han ofta kritik för att samma gäster, ofta manliga, återkom. Den norske forskaren Jon Hustad gick så långt att han gav honom epitetet ”kåte Fredrik” för sitt sätt att bemöta kvinnliga gäster och använda dem som sexobjekt.

Bollen var i rullning.

Och nu reagerar flera av Skavlans svenska gäster. En av dem är tv-profilen Carolina Gynning, 31, som gästade programmet i januari och bland annat blev kallad ”typisk Stureplans-tjej”.

– Han kändes väldigt negativ. Sarkastisk på något sätt. När du är en tjej som är utåtriktad och spontan och står för vissa saker tycker jag det är så typiskt att vissa män känner att de har någon sorts rätt att sätta en på plats och trampa på en, säger hon.

– Han ställde frågor på ett sätt som kändes lite nedvärderande. Han hade redan en åsikt om mig. Som reporter måste man vara neutral. Man måste vara öppen för personen.

”Till synes lyssnande”

En annan av Skavlans kritiker är Eva Lundgren, professor i sociologi och docent i teologi på Uppsala universitet. I en debattartikel på Newsmill anklagade hon norrmannen för att ”flörta, sexualisera och köna” de kvinnor han intervjuar.

– Jag kan förstå att han slog i Sverige, han är en till synes varm, lyssnande man som många faller för, inte minst kvinnor. Men när han intervjuar kvinnor är han mest intresserad av deras utseenden och privata relationer, säger Eva Lundgren.

Annika Lantz, 42, jämförde Fredrik Skavlan med kaviar i sitt radioprogram:

– Han är fantastisk på att äta upp kvinnorna med sin Kalles kaviar-blick. Och precis som Kalles kaviar dröjer sig den där doften av övergrepp kvar efter programmet. Han intervjuade Marit Bjørgen, flerfaldig medaljör i OS, och smällde upp en bild på en halvnaken Marit på ett löpband för att vi ska titta på hennes kropp. I samma program får Al Gore komma och berätta lite om världen.

Annika Lantz ger exempel efter exempel. Som att frågorna till Hollywood-stjärnan Izabella Scorupco mest handlade om skönhetsoperationer. I samma avsnitt fick en krabbfiskare berätta om sitt livsfarliga jobb.

Radioprofilen ger också en eloge till Carolina Gynning för att hon gick stark ur gubbträsket i studion.

– Man skulle kunna analysera hans journalism ”by-male-boarding-school-ness”. Skavlan har förmodligen gått i internatskola för pojkar ända upp till 40 års ålder och det är därför han har så svårt att kommunicera med kvinnor, säger Annika Lantz.

”Vi är nöjda”

Fredrik Skavlan kommentar utspelen skriftligt via SVT.

– Redaktionen och jag lägger stor vikt på att behandla alla våra gäster med samma respekt, både under förarbetet och i studion. Vi var väldigt nöjda med samtliga gäster som Aftonbladet har lyft fram. Vi beklagar därför att de enligt tidningen upplevde sitt besök på ett annat sätt. Med detta sagt vill jag inte debattera med varken gäster eller tittare som har synpunkter på programmet. Det är deras självklara privilegium.

I kväll, 21.00 ”Skavlan”, SVT 1

FAKTA

Namn: Fredrik Skavlan. Ålder: 43. Bor: Oslo och Stockholm. Familj: Flickvännen Maria Bonnevie, svensk-norsk skådespelerska samt tre barn från ett tidigare äktenskap. Aktuell: Programledare för ”Skavlan” i SVT.

Kändisgästerna om sina upplevelser av Skavlan:

Tv-profilen Carolina Gynning, 31:

– Det är så typiskt att vissa män känner att de har någon sorts rätt att sätta en på plats när man är en utåtriktad tjej. Jävligt korkat att han redan hade en förutfattad mening.

Tv-doktorn Åsa Vilbäck, 35:

– Det var konstiga researchsamtal på två eftermiddagar i jämförelse med själva programmet. Då jag bara fick frågor om plastikkirurgi. Jag kände mig överkörd.

Radioprofilen Annika Lantz, 42, i ”Lantz i P1” (har inte varit gäst):

– Det finns inget tänkande alls. Han har han en sådan spänd relation med kvinnor. Och det här händer vecka efter vecka i bästa sändningstid i SVT.

Professorn Eva Lundgren (har inte varit gäst):

– Det är bra att kvinnorna reagerar. När han intervjuar kvinnor är han mest intresserad av deras utseenden och privata relationer. Han har inte förändrats.

Norska författaren Åsne Seierstad, 40:

Fredrik Skavlan tyckte till exempel i programmet att Åsne Seierstad, krigsreporter och författare, luktade så gott och han frågade hur hon lyckades duscha i Afghanistan.

– Jag tänkte att den frågan var på sin plats, vi var på en plats utan rinnande vatten och kunde inte duscha på flera månader. Fredrik är sig själv och ställer frågor utifrån hans sätt att se på saker, säger Åsne Seierstad.

Operastjärnan Kjerstin Dellert, 84:

– Hans intervju med mig var lite tveksam. Det var inte rätt fokus på frågorna, jag kände mig vilsen. Han var inte påläst. I dag är han mycket säkrare, säger Kjerstin.

Så pratar Skavlan med kvinnor

Izabella Scorupco

12 mars 2010:

Skavlan pratar med Izabella Scorupco om Hollywood-livet och skönhetsoperationer:

Skavlan: Är det många i Hollywood som tror att du har gjort en liten ...? Du är ju väldigt snygg... då tänker jag att man tänker – oj det var ju lyckat ...

Scorupco: Jag har lite svårt för att förstå det där.

Carolina Gynning

15 januari 2010:

Under den korta intervjun med Carolina Gynning i januari i år antyder Fredrik Skavlan bland annat att Gynning varit en typisk partytjej på Stureplan i Stockholm.

Författaren Jens Lapidus, gäst i samma program, har precis förklarat hur det funkar på Stureplan – att männen beställer många drinkar och att kvinnorna står runt om kring och får drinkarna.

Skavlan: Du har varit en sådan kvinna?

Gynning: Nej, verkligen inte, vad är det för påstående?

Marit Bjørgen

5 mars 2010:

Efter att Marit Bjørgen, flerfaldig OS-medaljör i Vancouver, får visa upp sina medaljer:

Skavlan: ”Det har ju ... jag ska inte. Ärligt, jag blir lite kroppsfixerad, du får sätta stopp men alltså, du har ju armar som Karl-Alfred”.

Sedan visar han en bild när Marit visar upp musklerna på ett löpband.

ARTIKELN HANDLAR OM