Grums är perfekt för Filip & Fredrik

Tobias W Lindner om att radarparet flyttar till hans hemort

TV

De har supit med avdankade Hollywood-stjärnor, ätit av varandras skinkor och snackat första fyllan med Göran Persson.

Fanns väl egentligen bara en sak kvar för hyllade tv-duon Filip & Fredrik att göra.

Flytta till Grums.

Nej, jag är inte raljant.

Filip Hammar och Fredrik Wikingsson må ha gått i bräschen för att göra underhållnings-tv om nästan vad som helst.

Många betraktar dem nog fortfarande som två pajasar.

Men i sina bästa stunder kombinerar de det där ohämmade jönseriet med hjärta och värme. Med en nyfikenhet och känsla för de udda karaktärerna, för personerna som man lätt annars bara skrattar åt.

Filip Hammar ligger dessutom bakom ”I en annan del av Köping”, en av senare års mest hyllade dokumentärserier, där tittarna får följa Filips syster Linda Hammar och hennes vänner på gruppboendet i staden.

Att radarparet nu flyttar till den värmländska bruksorten, för att under en hel sommar följa och porträttera ett gäng människor, känns därför helt naturligt.

Tanken är tydligen att Filip och Fredrik ska hjälpa ensamma personer på olika vis; att hitta en partner, att hitta en vän, att försöka lösa dilemman.

Grums blir perfekt, tro mig.

Jag bodde mina första tjugo år där.

Och samhället vid Vänerns strand – med ”Så mycket mer” som slogan – är arketypen för en svensk landsort.

Ett pappersbruk som gjorde att man fick skit i gymnasiet i storstan Karlstad, för att det luktade just skit. Ett klassiskt hockeylag på dekis. Utflyttningsbygd, numer har kommunen under 10 000 invånare. Pizzeriorna.

De sköna karaktärerna. Dialekten. Bruksmentaliteten, på gott och ont.

Filip och Fredrik, från Köping respektive Vänersborg, är småstadskillarna som kan fånga det här. Och för Grums väntar en kul sommar, det hör inte till vanligheterna att ett produktionsbolag från Stockholm hyr hus och belägrar samhället med kameror och mikrofoner i åtta veckor.

Om herrar Hammar och Wikingsson hittar rätt, om de gestaltar min hemort med hjärta och värme, kan detta bli det största som hänt oss sen Lars Magnus Ericsson grundade den svenska telefonin.

Och ja, han kom från Grums.