Hon bryter med TV 4

Elisabet Höglund lämnar Förkväll för gott – tackar nej till nya erbjudanden

Yvonne Ryding och Carin da Silva fortsätter utan Höglund i ”Förkväll”.
TV

Kontraktet med ”Förkväll” är rivet.

Och trots nya erbjudanden från kanalen lämnar Elisabet Höglund nu TV 4.

– Jag känner sorg över att det blir så här, säger programledaren.

slut i rutan Nu ska Elisabet Höglund ägna sig åt sina krönikor och sin bok. ”Jag ser ingen tv i horisonten just nu. Men jag tror att det kan bli längre fram”, säger hon.

I början av februari briserade en uppmärksammad konflikt mellan TV 4 och programledaren Elisabet Höglund, 65.

Resultatet blev att Elisabet Höglund lämnade programmet ”Förkväll” på obestämd tid och ersattes av Carolina Gynning, 31.

Nu är det klart att hon inte kommer tillbaka.

Förra veckan kontaktade Elisabet Höglund TV 4 för att på eget bevåg säga upp sitt kontrakt med ”Förkväll”.

– Jag ogillar en situation där jag har lön utan att jobba. Det är mitt val och TV 4 har godkänt det. Från och med den sista april har jag inget kontrakt med ”Förkväll” och jag kommer inte tillbaka. Nu är det slut, säger hon.

Profilerna tackade nej

Anledningen till att Elisabet Höglund slutar är att det specialdesignade projekt hon erbjöds för att komma tillbaka

till ”Förkväll” fallerat.

Under vinjetten ”Elisabet, nyfiken på”, skulle hon ansvara för ett drygt tio minuter långt förinspelat inslag med intervjuer av kända svenska profiler. Men flera av de tilltänkta intervjupersonerna ville inte medverka.

– Vi har kontaktat oerhört många personer men endast i ett fall har vi fått någon att ställa upp. Stora artister, politiker och folk i näringslivet prioriterar uppenbarligen andra saker än att vara med i ”Förkväll”.

Erbjöds Nyhetsmorgon

För att behålla den namnkunniga journalisten i huset ska TV 4 också erbjudit henne en roll i redaktionen på ”Nyhetsmorgon”.

Men ”Nyhetsmorgons” chef Ann Tiberg säger själv att det erbjudandet inte var ”av den dignitet Elisabet ska ha”.

Elisabet Höglund tackade nej.

– De ville att jag skulle vara flygande reporter och intervjua folk ute på stan. Jag känner mig inte så intresserad av det. Kanske för 20 år sedan, men inte i dag.

Vad som händer i karriären nu är oklart. Elisabet skriver, förutom krönikor i Aftonbladet, en bok om sitt liv. Men några nya tv-jobb finns inte i kalendern.

– Jag ser ingen tv i horisonten just nu. Men jag tror att det kan bli längre fram.

”Inga hard feelings”

Och hon utesluter inte att det skulle kunna bli hos TV 4.

– Skulle de komma med en bra idé skulle jag absolut hoppa på den. Jag har inga hard feelings mot TV 4. Jag känner bara en sorg över att det blev så här. Jag har känt mig väldigt illa behandlad och har aldrig blivit så skadad av något tidigare. Men det är inte hela TV 4 som går att skylla för det, säger Elisabet Höglund.

På ”Förkvälls” redaktion säger man sig vara förstående till Elisabets beslut:

Ebba Adielsson, projektledare:

– Vi har en god relation och vi ville hitta en lösning där Elisabet trivdes, men det gick inte att få till. Om hon vill gå vidare och göra andra saker måste hon absolut få det.

FAKTA

Detta har hänt

10/2

Efter att TV 4 bett Elisabet Höglund att ta time out på grund av att hon offentligt kritiserat ”Förkväll” säger programledaren till Aftonbladet.se att det inte går att komma tillbaka: ”Om man får en time out med argumentet att man förstör för hela produktionen, hur ska jag då kunna fortsätta?”

11/2

Elisabet Höglund skriver själv i Nöjesbladet: ”Visserligen hävdar TV 4 att jag bara har ombetts ta en time out, inte att jag har fått sparken. Jo, det har jag, för hur ska jag kunna gå tillbaka till ’Förkväll’ när jag redan har anklagats för att ha förstört stämningen där? Det är en omöjlighet och en förnedring jag inte kan utsätta mig för.” De andra programledarna förnekar dock att hon tvingats bort av kanalen. ”Det är bullshit”, säger Yvonne Ryding.

12/2

Elisabet Höglund berättar att hon mår dåligt av kontroversen. ”Jag har inget jobb och vet inte hu det här slutar. Jag ska ringa produktionsbolaget. Jag önskar att vi kan skiljas som vänner”, säger hon.

14/2

Nöjesbladet avslöjar att 34 år yngre Carolina Gynning ersätter Elisabet Höglund. ”Det blir kanon med Carolina, hon kan formatet”, säger Ebba Adielsson, exekutiv producent för ”Förkväll”.

15/2

Carolina Gynning säger till Nöjesbladet att hon kan tänka sig att fortsätta i ”Förkväll” om inte Elisabet Höglund kommer tillbaka. TV 4 hävdar dock att Höglund bara har en paus. ”Vi för en dialog med henne just nu, i vår värld är det här en time out”, säger Ebba Adielsson.

16/2

Enligt en källa till Nöjesbladet förs intensiva diskussioner om hur ”Förkväll” kan göras om för att tillgodose Elisabet Höglunds önskemål. Men hon nobbar TV 4:s inviter. ”Jag ser ingen situation i nuläget där jag kan börja jobba på ”Förkväll” igen, säger hon.

17/2

Efter en lunch med produktionsbolaget berättar Elisabet Höglund för Nöjesbladet att hon vill komma tillbaka till ”Förkväll”. ”Jag tror att vi kan hitta en lösning på det här”, säger hon. TV 4 vill inte kommentera.

5/3

Nöjesbladet avslöjar att Carolina Gynning ersätter Elisabet Höglund säsongen ut.

22/3

Carolina Gynning säger i en intervju med Nöjesbladet att Elisabet Höglund aldrig kommer tillbaka till programmet.