”Det vore falskt om jag sa förlåt”

Rickard Olsson står för kommentaren om Wahlgren

Foto: Magnus Wennman
frispråkarn ”I bland har man sagt saker till journalister med ett skratt, men garvet kommer inte fram i tidningen”, säger Rickard.
TV

I rutan är han glad och rapp i käften.

Men samma trut har också satt honom i klistret.

För Nöjesbladet berättar Rickard Olsson om tv-karriären, att trampa i klaveret och vikten av att vara sann mot sig själv.

– Karriärstrategiskt kanske inte det smartaste. Men jag är ju som jag är, säger han.

Nöjesbladet den 18 februari.

Han har lett helylleprogram som ”Söndagsöppet” och ”Bingolotto” – och i går tävlade han i ”Så ska det låta”.

Men han har också dragit på sig både stämningar och anmälningar till Granskningsnämnden.

Tv-profilen Rickard Olsson, 43, har alltid tänjt på gränserna oavsett sammanhang och program.

Något han anser vara absolut nödvändigt.

– Jag har gjort många program där man tar enorm hänsyn till tittarna, utan att det riktigt kommer inifrån en själv. Det blev lite mycket ”sådär kan du inte säga, så kan du inte göra, du måste raka dig för tittarna blir arga om du har skäggstubb”. Man får ta bort så mycket toppar på sig själv. Men jag har ändå testat takhöjden i alla program så gott jag kunnat, säger han när Nöjesbladet träffar honom.

Varför han kommit att stå med ena foten riktad mot klaveret har han funderat mycket på. Något enkelt svar finns inte, menar han.

– Jag är ganska frispråkig av mig. När jag intervjuar folk själv så vill jag också att de ska prata på och vara ärliga. Då ska jag också vara det, anser jag. Varför ska man vara rädd för vad någon tycker? Rent taktiskt och karriärstrategiskt kanske det inte är helt rätt. Men å andra sidan – det är ju jag, säger han.

Vill vara ärlig

Hade det varit enklare att vara tyst ibland?

– Jag har tänkt mycket på att jag kanske borde hålla truten mera. Men jag har inte hittat något bra svar på varför det blir så här, och det har ju funkat ändå. Det handlar om att vara sann mot sig själv och jag ska väl få vara lika ärlig som någon annan även om jag har en mikrofon under näsan?

Nyligen stämdes SVT på 250 000 kronor efter en kommentar från Rickard Olsson i ”Vem vet mest” om författaren Anna Wahlgren.

”Anna är det ju som förstört så många barn. Ja, stackare”, sade Olsson.

Wahlgren svarade med en anmälan till justitiekanslern.

Anna bad om ursäkt

Vad händer där?

– Justitiekanslern har lagt ner ärendet så någon kvarts miljon från licenspengarna får hon inte. Granskningsnämnden har kvar det på sitt bord, och det ska bli intressant att se vad de säger. Vi har brevväxlat lite och Anna har bett mig om ursäkt för att hon i sin tur anklagat mig för att ha ”förstört så många kvinnor”. Lite oklart vad hon menade där.

Har du bett om ursäkt?

– Många ansåg att jag skulle göra det men jag tycker fortfarande att man ska få säga sådana saker och blinka med ögat. Jag hävdar att vi måste ha den distansen i samhället och därför beklagar jag att hon tog illa upp, men det vore lite falskt om jag kom springande och sa förlåt. Till slut törs man ju inte säga någonting.

”Allvarlig bild”

Även utanför rutan har Rickard Olsson haft en tendens att hamna i hetluften.

En snabb sökning på hans namn i textarkivet leder till en rad spetsiga eller kontroversiella uttalanden.

– Ibland har man sagt saker till journalister med ett skratt, men garvet kommer inte fram i tidningen. När jag lämnade SVT så sa jag nåt om att det var för att SVT var den sista sovjetstaten, på skoj och med ett skratt. Då syftade jag på att det är så oändligt mycket blanketter som måste lämnas in hela tiden. Men så blir det rubriker sedan, gärna med någon bild där jag ser lite allvarlig ut också. Alltihop får en helt annan betydelse, och det har hänt några gånger, säger han.

Men det var inte frispråkigheten han var orolig skulle kunna bli slutet på livet i rutan.

Det var ”Bingolotto”.

– Jag var rätt klar med ”Bingolotto” efter tre år och lite rädd att karriären kanske skulle vara över. Jag är stolt över programmet, men oroade mig att den stämpeln skulle hänga med mig för alltid. Och jag tror inte att särskilt många tv-chefer tittade på ”Bingolotto” heller. Så jag är jätteglad att ”Vem vet mest” kom in i mitt liv, det kändes som en räddning. Det är enkel tv, men att göra enkelt bra är svårt men bäst, säger han.

Vill granska könsskillnader

Har du något drömprojekt?

– Jag vill göra en serie i stil med ”Värsta språket” om män och kvinnor. Helt enkelt att reda ut vad det är för skillnad på kvinnor och män, om det är någon skillnad. Att gå till vetenskapen, psykologin och biologin och reda ut de olika teorierna så att folk ska kunna bilda sig en uppfattning. Jag har sålt in den här idén men vet inte vad som händer. Den ligger nog i en låda någonstans.

FAKTA

Här är Olsson

Namn: Rickard Olsson. Ålder: 43. Bor: Nacka, utanför Stockholm. Familj: Flickvän och dotter. Yrke: Programledare. Inkomst: 1 569 900 kronor (Taxerad inkomst 2008). Aktuell: Leder ”Vem vet mest” och ”Bubblan”, båda i SVT. Tävlar i ”Så ska det låta” tillsammans med Lotta Engberg på långfredagen.

Olsson om ...

... nya programmet ”Bubblan”

Jag tycker det har varit bra energi, bra stämning och bra inslag hittills. Det finns saker som kan bli bättre och det är lite learning by burning. Det känns kul att få göra ett program med en yngre ton som är rappare, vassare och där man kan säga saker till folk utan att bli stämd på 250 000 kronor.

... att tävla i

”Så ska det låta”

Privat sjunger jag mycket, men i banden jag spelat i fick jag höra att jag knappt kunde lägga körsång. När jag fick frågan om att vara med så kände jag att jag ville utmana mina demoner. Och faktum är att Sarah Dawn Finer berömde min sång, vilket inte kändes dåligt alls. Jag tävlade med Lotta Engberg och hon är ju fantastisk. Hon har perfekt gehör och kan typ höra om en fjärt går i fiss eller i G.

... tv-klimatet 2010

Det är skönt att det fortfarande finns bussiga program som ”Så ska det låta”. För den andra trenden är ju precis tvärtom. Rösta ut och slänga bort, dejta i mörkret, försvinn härifrån och allt vad det är. Personligen är jag så ofantligt trött på ring och rösta-program. Varför måste jag hela tiden sitta med telefonen? Bjud mig på något i stället.

Från Bullen till Bubblan – Rickard ´pellejöns´olsson om alla sina tv-program

Bullen

Något av det roligaste jag gjort. Alla visste exakt vilka publiken var och vi var enormt hängivna. Det är tragiskt att det inte finns längre. Man borde göra ett ”Bullen 2.0”, för barnen tittar på ”Hotell kantarell” eller på ”Paradise hotel”. Det finns ingenting däremellan.

Söndagsöppet

Ett ganska tungrott projekt med många olika viljor. De ville ha en yngre förmåga, jag kom direkt från ”Bullen” och kände ibland att jag lite fick rollen som pellejöns. Men jag gjorde några guldkorn till intervjuer, minns jag.

Melodifestivalen

Nåja, det ser ju bättre ut på cv:t än det kanske var i verkligheten. Jag ledde det allra första Andra chansen, som då var en del av ”Söndagsöppet”.

Nyhetsmorgon

Enormt kul att göra. Det här var 2003 och det smällde och dundrade från början. Det var Anna Lindh, det var Scandia-affären, EMU-omröstning, Knutby och jag fick vara med och rida längst fram på nyhetsvågen. Väldigt lärorikt.

Bingolotto

Det kanske viktigaste av de program jag gjort. För att det har en så tydlig förankring i verkligheten med pengarna som går till, och är så nödvändiga för, idrottsföreningarna. ”Bingolotto” finns i mitt hjärta och jag blir förbannad på folk som tittar snett på programmet. Ofta utan att veta vad det är de pratar om.

Olssons studio

Gick under OS 2008 i Peking. Ett kul program att göra som också gick jättebra. Många uppskattade att vi pratade om sport som folk gör i allmänhet. Lite slänga käft, lite rykten och sådär. Det var synd att vi inte gjorde samma sak i Vancouver nyligen.

Vem vet mest

Ett program jag är oerhört tacksam för. Jag var orolig att det inte skulle finnas något liv efter ”Bingolotto”, med tanke på alla fördomar som folk har. Det är otroligt mycket jobb med det här, vi gör ju fem program i veckan. Men jag älskar frågesport och gillar att det är vanliga människor som är med.

Bubblan

Jag var så nervös innan första programmet skulle sändas att jag var tvungen att hälla i mig en vinare för att lugna ner mig. Men det kändes bra och vi har haft en fin start på ett program som kan bli mycket bättre.