Tittarflykten från SVT

”Jakten på Julia” kör ner kanalens siffror i botten

Foto: Anders Deros, Anders Wejrot, Per Groth, Peter Wixtröm, Nordisk film, Johan Paulin
Klicka på bilden för att få den större.
TV

SVT:s lördagssatsning ”Jakten på Julia” har blivit en dunderflopp.

– Det är jättetråkigt att tittarsiffrorna inte är högre, säger producenten Åsa Holmgren.

Foto: Foto: JOHAN PAULIN
Måns Zelmerlöw som ska spela mot den segrande ”Julian” riktar kritik mot SVT:s val av sändningstid.

”Jakten på Julia” skulle ta över efter tittarsuccén ”Melodifestivalen”. Men i stället för en miljonpublik landade tittarsiffrorna för musikalprogrammet på 351 00 tittare på påskafton.

– Det är klart att vi vill ha en större publik på lördagar klockan 20.00. Vi är dessutom vana vid det, säger Emma Kronqvist, programchef på SVT i Malmö.

Tar tid för publiken

”Jakten på Julia” har under de senaste tre lördagarna fokuserat på uttagningen av de tio tjejer som sedan ska kämpa om rollen som Julia i direktsänd tv.

– På ett sätt kan man säga att det har varit tre inför-program för på lördag drar ”Jakten på Julia” i gång live. Jag tycker det känns stabilt inför de programmen, säger Emma Kronqvist.

Tittarsiffrorna som rasat från 701 000 tittare i första programmet till lördagens 351 000 tar SVT med ro.

– Man måste också våga prova nytt. Vi har många populära program som har gått länge. Ett helt nytt program tar tid hos publiken, säger Emma Kronqvist.

På nyårsafton går musikalen ”Romeo och Julia” upp på Göta Lejon i Stockholm med vinnaren av ”Jakten på Julia” i huvudrollen.

– Det är jättetråkigt för SVT och musikalsverige att tittarsiffrorna inte är högre. Däremot påverkas inte musikalen av det, säger Åsa Holmgren, producent för ”Romeo och Julia”.

”Ibland tar vi fel”

Musikalen är nyskriven och musiken består av välkända hitlåtar som i musikalsuccén ”Moulin Rouge”.

– Det blir den första musikalen med en låt av Guns N’ Roses, säger Åsa Holmgren.

I lördags riktade programmets ”Romeo” Måns Zelmerlöw kritik mot programmet och tyckte att reality-tv ska gå mitt i veckan.

– Ibland tar vi fel på vad publiken vill ha en lördag, men det är för tidigt att säga något om det ännu, säger Emma Kronqvist.


”Jakten på Julia” SVT 1, lördagar 20.00