Alling: Borde ha sänts på veckodagar

Läsarna sågar SVT:s ”Jakten på Julia”

1 av 2 | Foto: karin törnblom
Morgan Alling.
TV

Aftonbladets läsare är inte intresserade av SVT:s lördagsunderhållning ”Jakten på Julia” – och programmet sågas av dem som har sett det.

Panelmedlemmen Morgan Alling är kritisk till upplägget men försvarar konceptet.

– Vänta till på lördag säger jag bara.

Tittarsiffrorna rasar. I lördags sågs ”Jakten på Julia” endast av 351 000 tittare, jämfört med första programmets 701 000 tittare. SVT:s storsatsning floppar rejält. Även Aftonbladets läsare sågar programmet.

– Lägg ner eländet eller skicka tillbaka licenspengarna!, skriver signaturen Gertan, 48 år.

Vid 16-tiden hade 21 371 personer röstat i en omröstning på aftonbladet.se, där visar det sig att 70 procent av de som svarat aldrig har sett programmet.

– Det är såna här skitprogram som TV-avgiften går till. Inte konstigt att folk blir irriterade när de tvingas betala en avgift för TV-program som de inte ens vill se på, skriver signaturen Mjölnarn, 41 år.

Av de läsare som har sett jakten på en ny musikalstjärna anser 20 procent att programmet är uselt.

– Konceptet är ju så tråkigt och urvattnat att man vet inte vad, tycker signaturen Naganokvartsfinal, 25 år.

– Programmet är seeeeegt! Det händer ju inte mycket varje gång. Det man sitter och väntar på är utslagningen. Men dess emellan är det skitdåligt, skriver Ocki Docki, 44 år.

Nöjd med konceptet

Panelmedlemen och regissören för musikalen ”Jakten på Julia” Morgan Alling är nöjd med konceptet men tycker att de tre första programmen borde ha sänts för sig, på vardagar.

I de första programmen har tittarna kunnat följa uttagningen av de tio tjejer som sedan ska kämpa om rollen som Julia i direktsänd tv.

Alling menar också att det är på lördag som programmet drar igång på riktigt.

– Vänta till på lördag säger jag bara. De första tre programmen handlar om att ta ut tio tjejer som ska göra upp om huvudrollen i en musikal, de är införprogram som ska bygga upp inför tävlingen. De borde ha sänts för sig på veckodagar och det är SVT grymt medvetna om, men de är en del av ett helt koncept, säger Alling till Nöjesbladet.

”Förnedrings-tv”

Han tycker att det är tråkigt att tittarna sviker programmet men ser i övrigt, förutom upplägget, ingenting som hade kunnat göras annorlunda.

– Det är tråkigt att många inte tittar på programmet men det är ett nytt koncept och det kan ibland ta lite tid. Jag tycker att det har varit klockrent klart från början att programmet handlar om att hitta en person som ska spela huvudrollen i en musikal som ska sättas upp i Stockholm.

– Det är klart att vi hade kunnat göra förnedrings-tv av uttagningarna, men varför göra det, för att få fler tittarsiffror? Det är jag inte intresserad av. Jag har fått många positiva kommentarer om att det är ett program som tar konsten på allvar, säger Alling.

I lördagens direktsändning kommer de tio finalisterna att visa upp sina musikaltalanger och tittarna kommer då att kunna rösta på sina favoriter.


”Jakten på Julia” SVT 1, lördagar 20.00