Så mörkar TV 4 i ’Talang’

Erfarna artister plockas in – men tittarna får inte veta deras bakgrund

1 av 4
I går avslöjade Bert Karlsson i Nöjesbladet att han hade fått order från TV 4 om att fixa artister till Talang , som ett sätt att höja kvaliteten på programmet. I dag kan Nöjesbladet berätta att de ansvariga för Talang vid flera tillfällen har lyft fram redan etablerade artister och valt att mörka deras bakgrund. Förra året tog sig Erik Linder till final. Att han hade uppträtt på Wallmans salonger fick inte tittarna veta.
TV

TV 4 gör allt för få sina talanger att framstå som orutinerade.

Men sanningen är ofta en helt annan.

Stephen Hansen är bara en i raden av etablerade artister som fått sin karriär mörkad i ”Talang”.

Tittarna får se nya stjärnor födas i ”Talang” varje vecka.

Vanliga människor uppmanas att söka till programmet för att i bästa fall få visa upp sina dolda talanger i tv.

TV 4 jobbar hårt för att skapa en bild av att deltagarna i talangjakten är oerfarna artister. Ofta framstår det som om de aldrig stått på en scen förut.

Har redan karriärer

Men flera deltagare Nöjesbladet har talat med passar inte alls in i rollen som gröngölingar. De hade redan lyckats skapa sig karriärer inom sina genrer innan de sökt till programmet.

Men det döljs väl i tv-rutan.

Senaste exemplet var Stephen Hansen som i fredags framstod som en kille helt utan erfarenhet från de större musikscenerna. Detta trots att han har haft huvudrollen i ”Jesus Christ superstar” i både Oslo och Göteborg samt uppträtt i ”Rhapsody in rock”. Stephen berättar för Nöjesbladet att han själv var skeptisk till sin medverkan i ”Talang” just på grund av sin tidigare karriär. Men TV 4 hade inte något emot att ta med honom.

– Jag frågade om de tyckte att jag passade in trots allt jag gjort tidigare och de sa ja, säger han.

Blev stor favorit

Erik Linder tog sig till final och blev en stor favorit hos tittarna i ”Talang” i fjol.

Han hade uppträtt på Wallmans salonger och gjort en rad andra större framträdanden innan. Trots det valde TV 4 att mörka hans bakgrund och i stället bara berätta om hans dåvarande jobb som budbilschaufför.

– Det blev mycket fokus på mitt jobb, men det gjorde ingenting för

mig faktiskt. Musikbranschen är svår och slitig och jag har kämpat på och man får ju ta andra jobb, så är det bara, säger Erik Linder.

Stoppade skiva

Sångaren Carl-Fredrik Larsson fick grönt ljus av alla tre jurymedlemmar i säsongens första avsnitt. När han sökte till ”Talang” var han i full färd med att släppa en skiva. Något TV 4 satte stopp för.

– De ville väl inte att de skulle synas att jag var i farten på egen hand och sticker upp någon annanstans, utan att jag ska bli upptäckt via ”Talang”, säger Carl-Fredrik.

TV 4 avvisar uppgifterna om att de försöker mörka talangernas etablerade bakgrunder inom sitt område.

Matilda Snöwall.

– Det är inte ovanligt att de jobbar med sin talang, det gäller såväl cirkusartister som magiker som sångare. Så länge man inte fått ett genombrott och är känd för den svenska publiken så är man välkommen att ställa upp, säger ”Talangs” exekutiva producent Matilda Snöwall.

Skulle Peter Jöback få ställa upp?

– Skulle Peter Jöback söka får vi ta ställning till det då. Men vi hindrar ingen att söka.