Aftonbladet
Dagens namn: Fabian, Sebastian
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet / TV

De stoppas i Sverige

Svensk kanal vågar inte visa Muhammed-avsnittet av ”South Park”: Katastrofalt

Provokatörer I ”South Parks” 200:e avsnitt avbildas Muhammed i en björndräkt, vilket fick en radikal muslimsk sajt med säte i New York att reagera. I ett meddelande till seriens skapare, Matt Stone och Trey Parker, varnar en skribent för blodiga konsekvenser. Stone och Parker har en diger historia bakom sig som provokatörer. I ”South Park” har de attackerat kändisar, politiker så väl som religiösa förgrundsfigurer. Just Muhammed har även avbildats vid ett tidigare tillfälle i serien. Provokatörer I ”South Parks” 200:e avsnitt avbildas Muhammed i en björndräkt, vilket fick en radikal muslimsk sajt med säte i New York att reagera. I ett meddelande till seriens skapare, Matt Stone och Trey Parker, varnar en skribent för blodiga konsekvenser. Stone och Parker har en diger historia bakom sig som provokatörer. I ”South Park” har de attackerat kändisar, politiker så väl som religiösa förgrundsfigurer. Just Muhammed har även avbildats vid ett tidigare tillfälle i serien. Foto: ALL OVER PRESS, AP

Hoten vann över yttrandefriheten.

Tv-kanalen Comedy Central vågar inte visa Muhammed-skämten i kvällens jubileumsavsnitt av ”South Park”.

– Det här är en katastrofal utveckling, säger konstnären Lars Vilks, 63.

Lars Vilks och sajten ”Revolution Muslim”.   Lars Vilks och sajten ”Revolution Muslim”. Foto: Krister Hansson

Det 200:e avsnittet av den tecknade satirserien ”South Park” skapade rabalder när det sändes i USA den 14 april. Där utpekas skådespelaren Tom Cruise som homosexuell och profeten Muhammed avbildas i björndräkt.

Ett flertal muslimska grupper svarade med att hota seriens skapare, Matt Stone och Trey Parker.

– Vi måste varna Matt och Trey att det de gör är korkat. De kommer antagligen att sluta på samma sätt som Theo van Gogh, skriver Abu Talhah al Amrikee på Revolutionmuslim.com.

Uttalandet syftar på holländaren Theo van Gogh som sköts ihjäl 2004 efter att han gjort en dokumentärfilm om våld mot muslimska kvinnor.

Centralt beslut

I kväll skulle det aktuella avsnittet av ”South Park” ha sänts i Sverige och i stora delar av Europa. Men efter ett centralt beslut från tv-kanalen Comedy central stod det klart att miljontals tv-tittare går miste om programmet.

– Comedy central har beslutat att inte visa de här två avsnitten av ”South Park”. Det är ett beslut vi har tagit ytterst motvilligt, skriver kanalen i ett officiellt uttalande.

För riskabelt

Motiveringen som ges är att det vore för riskabelt att visa avsnitten.

– Våra anställdas säkerhet är vår odiskutabelt högsta prioritet och av den anledningen har vi beslutat oss för att vidta dessa försiktighetsåtgärder, skriver man.

På svenska Comedy Central vill man inte ge ytterligare kommentarer annat än att beslutet är baserat på ”den hotbild som finns och som man tar på största allvar”.

– Vi beklagar att det är såhär, men jag kan bara hänvisa till det officiella uttalandet och kan inte ge några ytterligare kommentarer, säger Peter von Satzger, kanalchef för Comedy Central i Sverige.

2007 skapade den svenske författaren och konstnären Lars Vilks teckningar av profeten Muhammed som en rondellhund stora protester bland muslimer i världen.

Nu reagerar han starkt på Comedy Centrals beslut.

– Jag har sett avsnittet, och det är väldigt harmlöst. De driver egentligen inte med Muhammed, utan med problematiken att närma sig den här diskussionen. Det här är en katastrofal utveckling, säger Lars Vilks.

Han anser att fler borde våga publicera avbilder av Muhammed.

– Jag anser att man bör köra på överallt och skapa en ”inflationseffekt”. Då skulle ingen orka protestera längre, säger han.

Nöjesbladet har sökt ordföranden för Svenska islamiska samfundet för en kommentar.

SENASTE NYTT

Nöjesbladet

Visa fler
Om Aftonbladet