Aftonbladet
Normal text Stor text Extra stor text
Textstorlek:
Provokatörer I ”South Parks” 200:e avsnitt avbildas Muhammed i en björndräkt, vilket fick en radikal muslimsk sajt med säte i New York att reagera. I ett meddelande till seriens skapare, Matt Stone och Trey Parker, varnar en skribent för blodiga konsekvenser. Stone och Parker har en diger historia bakom sig som provokatörer. I ”South Park” har de attackerat kändisar, politiker så väl som religiösa förgrundsfigurer. Just Muhammed har även avbildats vid ett tidigare tillfälle i serien.   Provokatörer I ”South Parks” 200:e avsnitt avbildas Muhammed i en björndräkt, vilket fick en radikal muslimsk sajt med säte i New York att reagera. I ett meddelande till seriens skapare, Matt Stone och Trey Parker, varnar en skribent för blodiga konsekvenser. Stone och Parker har en diger historia bakom sig som provokatörer. I ”South Park” har de attackerat kändisar, politiker så väl som religiösa förgrundsfigurer. Just Muhammed har även avbildats vid ett tidigare tillfälle i serien. Foto: ALL OVER PRESS, AP

De stoppas i Sverige

Lars Vilks och sajten ”Revolution Muslim”.   Lars Vilks och sajten ”Revolution Muslim”. Foto: Krister Hansson

  ”South Park”-avsnitten kommer att bli klassiker Markus Larsson om ett absurt beslut

Svensk kanal vågar inte visa Muhammed-avsnittet av ”South Park”: Katastrofalt

Hoten vann över yttrandefriheten.

Tv-kanalen Comedy Central vågar inte visa Muhammed-skämten i kvällens jubileumsavsnitt av ”South Park”.

– Det här är en katastrofal utveckling, säger konstnären Lars Vilks, 63.

Det 200:e avsnittet av den tecknade satirserien ”South Park” skapade rabalder när det sändes i USA den 14 april. Där utpekas skådespelaren Tom Cruise som homosexuell och profeten Muhammed avbildas i björndräkt.

Ett flertal muslimska grupper svarade med att hota seriens skapare, Matt Stone och Trey Parker.

– Vi måste varna Matt och Trey att det de gör är korkat. De kommer antagligen att sluta på samma sätt som Theo van Gogh, skriver Abu Talhah al Amrikee på Revolutionmuslim.com.

Uttalandet syftar på holländaren Theo van Gogh som sköts ihjäl 2004 efter att han gjort en dokumentärfilm om våld mot muslimska kvinnor.

Centralt beslut

I kväll skulle det aktuella avsnittet av ”South Park” ha sänts i Sverige och i stora delar av Europa. Men efter ett centralt beslut från tv-kanalen Comedy central stod det klart att miljontals tv-tittare går miste om programmet.

– Comedy central har beslutat att inte visa de här två avsnitten av ”South Park”. Det är ett beslut vi har tagit ytterst motvilligt, skriver kanalen i ett officiellt uttalande.

För riskabelt

Motiveringen som ges är att det vore för riskabelt att visa avsnitten.

– Våra anställdas säkerhet är vår odiskutabelt högsta prioritet och av den anledningen har vi beslutat oss för att vidta dessa försiktighetsåtgärder, skriver man.

På svenska Comedy Central vill man inte ge ytterligare kommentarer annat än att beslutet är baserat på ”den hotbild som finns och som man tar på största allvar”.

– Vi beklagar att det är såhär, men jag kan bara hänvisa till det officiella uttalandet och kan inte ge några ytterligare kommentarer, säger Peter von Satzger, kanalchef för Comedy Central i Sverige.

2007 skapade den svenske författaren och konstnären Lars Vilks teckningar av profeten Muhammed som en rondellhund stora protester bland muslimer i världen.

Nu reagerar han starkt på Comedy Centrals beslut.

– Jag har sett avsnittet, och det är väldigt harmlöst. De driver egentligen inte med Muhammed, utan med problematiken att närma sig den här diskussionen. Det här är en katastrofal utveckling, säger Lars Vilks.

Han anser att fler borde våga publicera avbilder av Muhammed.

– Jag anser att man bör köra på överallt och skapa en ”inflationseffekt”. Då skulle ingen orka protestera längre, säger han.

Nöjesbladet har sökt ordföranden för Svenska islamiska samfundet för en kommentar.


Det här är "South Park"

    ”South Park” är en amerikansk satirserie som skapades 1997 av Trey Parker och Matt Stone. Den följer fyra tredjeklassare – Stan Marsh, Kyle Broflovski, Eric Cartman och Kenny McCormick – i den fiktiva staden South Park i Colorado.

    Profeten Muhammed har tidigare avbildats i ”South Park”-avsnittet ”Super best friends” från 2001 – dock utan någon större uppståndelse.

– Men det var innan kontroversen med de danska teckningarna. Så något som var okej då är helt plötsligt inte okej längre. Det känns inte bra, säger Matt Stone i en tv-intervju med sajten Boing Boing.

Tittarna kompenseras

    Comedy Central väljer nu att kompensera tittarna för de borttagna avsnitten av ”South Park”. Med start den 17 maj kör kanalen ett tvåtimmars ”South Park”-maraton varje dag i en hel vecka.

– Oavsett vad man anser om beslutet att ta bort avsnittet så har ”South Park” fått mycket uppmärksamhet den senaste tiden. Först med avsnittet om Tiger Woods och Elin och nu detta. Intresset har inte varit så stort kring programmet sedan starten och därför väljer vi nu att köra en hel vecka tillägnad serien, säger kanalchefen Peter von Satzger till Nöjesbladet.

Tv-cheferna om ”South Park”-beslutet

1. Vad säger du om Comedy Centrals beslut?

2. Hade ni sänt det aktuella avsnittet av ”South Park” på er kanal?

Helga Baagøe, informationschef, SVT:

1. Jag har svårt att uttala mig om deras beslut. Det får stå för dem.

2. Det är en väldigt svår fråga. SVT har ett stort ansvar när det gäller att ta ställning för yttrandefrihet och demokrati, men det här handlar inte enbart om att ta ett publicistiskt beslut. Det handlar även om politik och säkerhet. Jag kan inte ge ett enkelt svar på hur vi på SVT skulle göra. Vi tar våra publicistiska beslut från gång till gång.

Max Lagerbäck, presschef, TV3:

1. Jag vill inte kommentera deras beslut.

2. I fallet med ”South Park” blir frågan hypotetisk eftersom vi inte har några rättigheter till serien. Men historiskt har vi på TV8 visat utdrag ur Ayaan Hirsi Alis och Theo van Goghs film ”Underkastelse” och även rapporterat om och delvis visat de omdebatterade Muhammedbilderna.

Gunnar Gidefeldt, kommunikationsdirektör, TV4:

1. Jag har ingen kommentar till deras beslut. Man gör alltid en värdering för varje jobb man gör.

2. Det blir så spekulativt, jag har inte sett avsnittet. Vi skulle ha tittat på programmet och beslutat utifrån det.

Lars Beckung, kanalchef, Kanal 5:

1. Jag sitter inte inne med den information som de har, så det är svårt att uttala sig om det.

2. Självklart värnar vi om yttrandefriheten, men jag kan inte ge ett enkelt svar på den frågan. Vi skulle ha en lång, intern diskussion innan vi kom fram till ett beslut. Det är en väldigt komplicerad fråga.

Utskriftsdatum:
Publicerad: 2010-04-30
Webbadress: https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/article12294799.ab
© Aftonbladet
Tipsa oss!
MMS & SMS: 71000
Mejla: tipsa@aftonbladet.se
Ring: 08 - 411 11 11