De får hjälp av Filip & Fredrik

Duon ska hitta sällskap åt fyra ensamma människor i Kanal 5:s nya storsatsning

Foto: Roger Lundsten
Åker till Värmland Fredrik Wikingsson och Filip Hammar vill göra ett tv-program om ensamma människor fritt från klichéer. ”Vi har de godaste av avsikter med det här programmet”, säger Fredrik Wikingsson.
TV

Sökes: en kompis.

Finnes: fyra ensamma människor i Värmland.

Här är deltagarna i Filip och Fredriks nya tv-satsning ”Lite sällskap”.

Programidén är enkel.

Med start om en dryg vecka beger sig Filip Hammar, 35, och Fredrik Wikingsson, 36, till hjärtat av Värmland. Där ska de lära känna fyra människor som av olika skäl känner sig ensamma – och sedan hjälpa dem att råda bot på det.

– Vi ska försöka undvika alla klichéer som dyker upp när ensamhet ska skildras i svensk reality-tv. Du vet: den ensamme mannen som står och steker en köttbit och lägger på lite ananas, som i ”Torsk på Tallinn”. Vi har de godaste av avsikter med det här programmet, säger Fredrik Wikingsson.

Inget dejtingprogram

Verkar de fyra personerna här ovan intressanta? I så fall går det att anmäla sitt intresse på Kanal 5:s hemsida med start i dag. Ett få utvalda får sedan chansen att träffa deltagarna framför kamerorna – men Fredrik Wikingsson poängterar att ”Lite sällskap” inte är något dejtingprogram:

– Vi är medvetna om parallellerna till program som ”Bonde söker fru”, men det här blir annorlunda. Jag ser det mer som en dokumentär om två killar som drar till Värmland för att ge en vitamininjektion till några ensamma människor.

”Gör bra grejer”

Stellan Danielsson, 33, jobbar på ett industriföretag i Säffle. När hans bästa vän ”Pinnen” nyligen skaffade fru och barn stirrade Stellan plötsligt ensamheten i vitögat. Nu välkomnar han Filip och Fredriks hjälp.

– Bor man i Stockholm går det ju att träffa någon, men här i Säffle finns inte många tjejer. När man blir äldre gäller det att hitta någon man fungerar med. Man har inte tid att slösa fyra år på något som det inte blir något av, säger han.

Känns det läskigt att skylta med sin ensamhet i tv?

– Risken är ju att man framstår som ett fån, men jag tror det kommer att bli bra. Filip och Fredrik brukar ju göra bra grejer, säger Stellan.

”Lite sällskap” har premiär på Kanal 5 i höst.

FAKTA

Här är deltagarna i "Lite sällskap"

Hans-Göran, 59, Säffle – söker tjej ”i passande ålder”

”Värmlands finaste 59-åring söker kvinnlig kompis – till att börja med – i passande ålder för att göra tillvaron en smula mer spännande. Jag gillar bilar, 50- och 60-talsprylar och min brorsa”.

Fredrik om Han-Göran: – Han föddes med tio procents synförmåga, och har bott med sin storebror i väldigt många år. Men nu börjar hans bror bli äldre, och det är inte lika lätt för Hans-Göran att aktivera sig.

Elin, 24, Grums – söker kille 25–35 år

”Söt tjej, 24, som vill upptäcka livet söker en pålitlig kille med lite stake i. Du har arbete, bil och ordnade förhållanden. Du bör gilla barn, jag har en son på sju som är hos mig varannan vecka”.

Fredrik om Elin: – Hon fick barn när hon var 16, och nu jobbar hon som städerska. Hon saknar körkort och känner att hon har fastnat i Grums, och att livet rusar förbi henne.

Stellan, 33, Säffle – söker tjej 23–40 år

”Glad, omtänksam, motorintresserad och vältränad kille, 33, söker en framåt tjej. Du ska precis som jag gilla att hålla dig i form, ha en aktiv fritid och inte bli skrämd av tanken på att skaffa familj”.

Fredrik om Stellan: – Hans vänner har gift sig och skaffat barn, och nu börjar han få panik eftersom han inte har hunnit med det än.

Nina, 41, Säffle – söker kille 35–50 år

”Härlig tjej, 41, söker en romantisk gentleman med arbete och ordnade förhållanden. Du får gärna vara från något medelhavsland, gilla att gå på gym och fotboll. Barn inget hinder, jag har själv en son på 13 som bor med mig”.

Fredrik om Nina: – Hon har haft lite oflax i livet, nyligen blev hon blåst på sin bil av en sol- och vårare. Man kan säga att hon har upplevt nätdejtingens baksidor. Nina pratar som en Mia Skäringer-karaktär, hon är förtjusande vimsig.

ARTIKELN HANDLAR OM