Räddade SVT ur krisläget

Spelet bakom ersättaren i ”Stjärnorna på slottet” – så valdes Monica Dominique

Foto: Gunnar Seijbold
Fick förtur Monica Dominique var en av reservkandidaterna som till sist tackade ja och fick förtur. Men först skulle de andra medverkande i ”Stjärnorna på slottet” godkänna henne.
TV

SVT hade en hemlig nödplan efter Ewa Frölings avhopp i ”Stjärnorna på slottet” – två reservkandidater som tackat ja.

Men jakten på drömgästen fortsatte in i det sista.

Monica Dominique, 69, blev räddningen.

Utifrån sett har SVT jobbat i motvind. Efter Ewa Frölings avhopp har Nöjesbladet rapporterat om ett flertal kändisar som tackat nej till att ersätta henne.

Emma Kronqvist, ansvarig utgivare för programmet, har beskrivit läget efter avhoppet som ”kritiskt”.

Men det har hela tiden funnits en plan med reservkandidater som tackat ja.

– Det var några kandidater som det stod emellan. De försökte få någon som kompletterar det övriga gänget på bästa sätt och där passade tydligen jag in, säger artisten Monica Dominique, som offentliggjordes som Frölings ersättare i går.

På SVT vill man inte avslöja vilka två personer som kandiderat.

– Vi har aldrig hamnat i ett desperat läge utan vi har hela tiden haft två namn som har kunnat och velat vara med, säger Emma Kronqvist.

Passande stjärnor

Men samtidigt har jakten fortsatt efter mer passande stjärnor. När Monica Dominique i går bekräftade att hon vill medverka i ”Stjärnorna på slottet” fick hon förtur bland reservkandidaterna.

– Jag tror att de tänkte: Vad kan jag bidra med som tillför en ytterligare dimension till programmet? De kanske tänkte att personkemin ska vara så bra som möjligt utan att det för den skull ska bli tråkigt, säger Monica Dominique.

Fick säga sitt

Deltagarna Marie Göranzon, Dan Ekborg, Ulf Brunnberg och Niklas Strömstedt har fått säga sitt när det gäller Ewa Frölings ersättare.

– Det har handlat mycket om att höra vad de övriga stjärnorna tycker, säger Emma Kronqvist.

Och de Nöjesbladet pratat med är nöjda med att valet föll på Monica Dominique.

– Hon är mycket bra person, full av humor, historier och musikalitet. Kul också att ha med någon mer som kommer ifrån musikscenen, säger Niklas Strömstedt.

Ulf Brunnberg känner Dominique sedan tidigare.

– Men inte tillräckligt bra så jag kommer nog att luska i alla fall. Jag tror att hon bär på massor av hemligheter. Det intressanta med den här konstellationen är ju att ingen är sugen på uppmärksamhet i media i onödan. Det är nog inte många som vet mer om henne än det hon visat i offentliga media, säger han.

Nu när en ersättare hittats bryter SVT tystnaden kring Frölings avhopp.

– Hon bröt mot kontraktet vi hade, men hon har lämnat in ett sjukintyg till oss. Hon är sjuk, mer kan jag inte säga, säger producenten Tina Graffman.

Nöjesbladet har sökt Ewa Fröling.

FAKTA

Det här är Dominique

Namn: Monica Anita Elisabeth Dominique. Ålder: 69. Yrke: Musiker och skådespelerska. Bor: Huddinge. Familj: Maken Carl-Axel samt sönerna Jonas, Joakim och Johannes. Karriär i korthet: Har varit medlem i gruppen Solar Plexus och Gals and Pals, har skrivit filmmusik och signaturmelodier till radio och tv, skrivit visor och opera samt även gjort filmroller i bland annat ”Repmånad” och ”Monopol”. Inkomst: 414 300 (taxeringsår 2009).

Klara stjärnor sedan tidigare

Några som har tackat nej till programmet

Anita Ekberg.

Lia Boysen.

Lena Olin.

Lena Endre.

Lill Lindfors.

Lill-Babs Svensson.

Carola Häggkvist.