Drack whisky hela nätterna

Filip & Fredrik om att spela in nya tv-serien: Den blir bananas

1 av 3 | Foto: Lina B Einarsson
Fick sällskap – av nöjesbladet Nöjesbladet var med när Filip Hammar och Fredrik Wikingsson spelade in sitt nya program ”Lite sällskap” som handlar om att hjälpa ensamma människor att hitta just sällskap. Och duon lovar bra drag.
TV

GRUMS. På nätterna har de druckit whisky.

På dagarna har de hjälpt fyra ensamma människor att hitta en vän.

– ”Lite sällskap” är ett relationsprogram på LSD, säger Fredrik Wikingsson om höstens tv-satsning.

Filip Hammar, 35, och Fredrik Wikingsson, 36, skuttar runt på gräsmattan framför prästgården i Grums. Att det blev en sen ölnatt märks inte.

Bakom dem glittrar Grumsfjorden. I dag ska duon se till att Stellan Danielsson, 33, testgifter sig med två olika tjejer som han har dejtat i sommar. Givetvis avrundas festligheterna med två bröllopsnätter – utan Filip och Fredrik.

”Det är hjärndöd tv”

Den värmländska bruksorten Grums har varit Filip och Fredriks hem sedan i maj. Kungabröllopet upplevde de som en krusning på vattnet. I stället har allt handlat om ”Lite sällskap”, nya programsatsningen i Kanal 5 där de ska hjälpa fyra personer att råda bot på ensamheten.

– Det här är ett dejting- och relationsprogram som det har sprinklats LSD över. Är man van vid ”Ensam mamma söker” är det här helt bananas, säger Fredrik och får medhåll från sin parhäst.

– Det där är ju hjärndöd tv. Vi kommer aldrig att ha lika många tittare som dem, men det skiter vi i så länge vi gör något nytt, något vi kan stå för, säger Filip.

De beskriver ”Lite sällskap” som något av de finaste de gjort. Under inspelningen har det funnits stunder när det fjorton man tunga inspelningsteamet har rörts till tårar.

– Jag vill slå folk på käften om de tror att vi är ute efter att driva med de här människorna och deras ensamhet. Vi har valt de här färgsprakande personerna eftersom vi tror att vi kan hjälpa dem lite på traven, säger Filip.

”Testälskar du henne?”

En av dem är singelkillen Stellan som drömmer om kärleken.

Tack vare Filip och Fredrik står Stellan utanför prästgården iklädd sin finaste kostym och har precis testgift sig med sin första brud.

Fredrik trycker på nytt igång in

gångsmarchen på sin dator. Stellan och brud nummer två skrider fram mot det imaginära altaret och prästen Filip Hammar.

– Testälskar du henne i nöd och lust, frågar Filip och ler.

– Ja, säger Stellan och förseglar testäktenskapet med en kyss för andra gången på två minuter.

– Filip, kan du inte säga något spontant om kärleken? Det skulle Björn Ranelid klara, säger Fredrik.

Ni verkar må prima. Hur har ni haft det i Grums i sommar?

– Fantastiskt. Det är nyttigt att bosätta sig utanför Stockholms gränser. Fler programledare borde inse det, säger jag med en blink mot Peter Jidhe och Peter Settman som bara tycks lämna tullarna för att åka på dyra semestrar, säger Filip.

Kollade på inspelad fotboll

Ni har tillbringat sju veckor under samma takt. Har ni tröttnat på varandra?

– Nej, vi kan inte riktigt få nog av varandra. Vi hade en ganska avancerad inspelning som höll på till fyra på natten. I stället för att gå och lägga oss slog vi upp en whisky och kollade på en inspelad fotbollsmatch fram till sju på morgonen. Det blir ett märkligt beteende, säger Fredrik.

Ni bor numera i olika världsdelar. Hur påverkar det er relation?

– Vi träffas inte så ofta, men när vi har tid att umgås är det identiskt med 1996. När vi sätter oss i en bil spelar vi fortfarande Ulf Lundell, vi pratar fortfarande om vad han tänkte på när han skrev ”Ut ur mörkret”. Det är samma vibrationer, säger Fredrik.

Försöker maxa

Hur ser framtiden ut för Filip och Fredrik?

– Vi har redan en massa nya projekt på gång. Den här valfriheten som vi har nu är helt sinnessjuk. Det är vi så lyckliga för. Vips kommer frågan om vi vill leda ”Allsång på Skansen”. Om vi överväger att tacka ja är det dags att packa in och lägga av, säger Fredrik.

– Vi har aldrig fallit till föga för någonting som verkar enkelt. Vi tänker fortsätta att välja den krångliga vägen. Man måste försöka maxa. Vi ska alla dö snart, säger Filip.

FAKTA

FIlip och Fredrik om...

... Fredrik om familjeliv

”Jag har dåligt samvete hela tiden mot min fru som har hand om barnen. När jag kommer hem då är det superfarsarollen som man försöker gå in i. Jag har inget socialt liv överhuvudtaget längre, men det gör mig inte så mycket.”

... Fredrik om ensamhet

”Jag var en supertragisk singel. Jag har inte haft problem med att vara själv, men jag har också frossat ner mig i självömkan under mina hårdaste år, 1996–2003, innan jag träffade min fru.”

... Filip om småstäder

”Vi känner en genuin kärlek till småstäder. Det finns något mycket roligare att berätta om landsbygden än om till exempel Stockholm.”

... Filip om sitt liv i Los Angeles

”Snart åker jag tillbaka till Los Angeles. Fredrik ska komma över och hälsa på i två månader. Det är jättekul att det går bra (Amerikanska ABC har köpt ett pilotavsnitt av tv-serien ”Blomstertid”, skapad av bland andra Filip Hammar, reds amn.) Vi har fler sådana projekt på gång i höst.”

Fredrik om deltagarna i ”Lite sällskap”

Hans-Göran, 59, Säffle – söker tjej ”i passande ålder”:

– Han föddes med tio procents synförmåga, och har bott med sin storebror i väldigt många år. Men nu börjar hans bror bli äldre, och det är inte lika lätt för Hans-Göran att aktivera sig.

Nina, 41, Säffle – söker kille 35–50 år:

– Hon har haft lite oflax i livet, nyligen blev hon blåst på sin bil av en sol- och vårare. Man kan säga att hon har upplevt nätdejtingens baksidor. Nina pratar som en Mia Skäringer-karaktär, hon är förtjusande vimsig.

Elin, 24, Grums – söker kille 25–35 år:

– Hon fick barn när hon var 16, och nu jobbar hon som städerska. Hon saknar körkort och känner att hon har fastnat i Grums, och att livet rusar förbi henne.

Stellan, 33, Säffle – söker tjej 23–40 år:

– Hans vänner har gift sig och skaffat barn, och nu börjar han få panik eftersom han inte har hunnit med det än.

ARTIKELN HANDLAR OM