Jamie älskar Sverige – värt miljoner

Stjärnans hyllningar i sin tv-serie är rena drömmen för turism

1 av 3
”Jag önskar att mina barn fick växa upp här” Bagaren Johan Sörberg tillsammans med Jamie Oliver. I programmet ”Jamie upptäcker ...” reser stjärnan runt världen och lagar mat. Och i avsnittet från Stockholm haglar lovorden över den svenska huvudstaden. Foto: DAVID LOFTUS/FREEMANTLE MEDIA
TV

Det kungliga bröllopet, visst.

Men underskatta inte pr-värdet i nakne kockens Stockholmshyllningar.

– Det är värt mångmiljonbelopp, säger Henrik Ström på mediebyrån Carat.

Jamie Oliver, 34, hyllar Stockholm i en timme i sitt populära matlagningsprogram. I Kanal 5 i kväll visas avsnittet som kan ha marknadsfört Stockholms stad mest utomlands i år – efter det kungliga bröllopet.

– Hans program sänds i många länder så värdet av att han gästar Stockholm är självklart stort. Särskilt när det handlar om ett helt program och han pratar gott om oss, säger Henrik Ström på Mediebyrån Carat.

Orgier i vackra vyer

Stockholm Visitors Board jobbar hårt för att locka hit tv-team och tidningsreportrar från internationell press. Den engelske kocken Jamie Olivers hyllningar och den en timme långa orgien i vackra Stockholmsvyer är rena drömmen.

– När folk fått det här på näthinnan och kanske funderat lite på att åka norrut tidigare är Stockholm det självklara valet, säger Peter Lindqvist, vd på Stockholm Visitors Board.

Exotiskt i Europa

I avsnittet, som sänts på bästa sändningstid i bland annat England, önskar Jamie att hans barn fick växa upp i Stockholm. Han tar sig också ut i skärgården med en ribbåt.

– Det är fantastiskt att han visar vår mångfald. Sådana här aktiviteter är exotiska i Mellaneuropa, säger Peter Lindqvist.

Värt 150 miljoner

Tv har en enorm genomslagskraft när det gäller turisternas val av semestermål.

– Det är bara att se på det kungliga bröllopet vilken enorm effekt vi haft hittills. Många timmar tv från ett soligt Stockholm gav resultat, säger Peter Lindqvist.

I fjol uppskattades det sammanlagda marknadsföringen från all utländsk rapportering om Stockholm vara värd 150 miljoner kronor.

I år lär den nakne kockens svampplockning, surströmmingstestande och skärgårdshäng bidra med en rejäl summa.

– Värdet är mångmiljonbelopp, säger Henrik Ström på Mediebyrån Carat.

FAKTA

I kväll, 19.55, Kanal 5

”Jamie upptäcker...”