Ingen vet om rösten håller

I kväll sjunger Lotta Engberg för första gången efter sångförbudet

1 av 4 | Foto: Foto: THOMAS JOHANSSON
”HÅLLER TUMMARNA” Förra måndagen tappade Lotta Engberg rösten i direktsändning. I veckan har hon vilat upp sig och druckit massor med vätska för att få stämbanden i form. I kväll är det säsongsavslutning av ”Lotta på Liseberg”.
TV

Göteborg. Hon har inte pratat på fem dagar.

Till klockan 20.00 i kväll har hon sångförbud.

Först då vet Lotta Engberg om rösten håller i kvällens säsongsavslutning av ”Lotta på Liseberg”.

– Jag får hålla tummarna, säger hon.

I förra veckans ”Lotta på Liseberg” hände det som inte får hända. Mitt under direktsändningen tappade Lotta Engberg rösten och kunde till slut inte få fram ett enda hörbart ord.

Programledaren fick ta hjälp av en av körsångarna när det var dags att läsa upp bingosiffrorna och sedan fick sångerskan Jill Johnson, som var gäst i programmet, ta över och läsa innantill från Lottas manuskort.

Absolut talförbud

– Det var så dumt så, min enda uppgift är att sjunga och prata och det var det enda jag inte kunde göra, säger Lotta Engberg nu.

Dagen efter katastrofsändningen pratade hon med en läkare som konstaterade att det var en virusförkylning som satt sig på hennes stämband. Hela veckan har hon medicinerat halsen med massor av vätska, vila och promenader med hundarna i skogen. Ända fram till i fredags har hon haft ett absolut talförbud.

– Det har varit fruktansvärt. Jag har inte lämnat mitt hem. Nu är första gången jag har släppts lös, säger Lotta Engberg när Nöjesbladet träffar henne på söndagskvällen.

Tänker positivt

I går kväll genomfördes genrepet då det skulle avgöras om kvällens program kunde köras som planerat eller om TV4:s hemliga krisplan tvingas sättas in. Men under repet valde Lotta att spara så mycket som möjligt på stämbanden och sjöng ingenting alls.

– Jag kommer att kunna sjunga om jag inte retar upp stämbanden för mycket nu så att de blir svullna igen.

Lotta kommer heller inte att sjunga under eftermiddagens repetitioner innan sändningen i kväll. Först under sommarens sista direktsändning av ”Lotta på Liseberg” får tittarna svaret om Lottas röst håller.

Själv tänker hon positivt och vägrar att spekulera i vad som händer om rösten försvinner igen. Och någon reservplan som ska rädda henne om det blir så känner hon inte till.

– Ja du, det vet jag faktiskt inte. Mitt mål är i alla fall att jag ska klara det, sen vet jag inte om TV4 har någon nödlösning.

Vill inte missa finalen

Tanken på att hon var nära att inte kunna vara med i säsongsfinalen är näst intill outhärdlig för allsångsledaren.

– Det hade ju varit fruktansvärt att missa det. Det hade känts jättekymigt att sitta hemma i soffan och se hela publiken, Curt-Eric och musikanterna.

FAKTA

Lotta om...

... att Kjerstin Dellert väntar på att Lotta ska ringa och be henne vara med i programmet:

– Vad gullig hon är. Hon är välkommen, alla som tycker om att sjunga är välkomna till Liseberg.