Rasande – över nya hundsåpan

Hemlösa vovvar får bo hos familjer – tills de röstas ut

1 av 3 | Foto: Foto: MAGNUS WENNMAN
protesterar på nätet SVT:s nya satsning ”Huset fullt av hundar” får hård kritik innan det ens har börjat sändas. Öystein Johannessen, 40, från Tumba har gått med i en av protestgrupperna på Facebook. ”Hundarna kan inte välja om de ska delta, därför försöker vi föra deras talan”, säger Öystein, som själv är husse till två bordercollies, Othello och Joey.
TV

Familjerna väljer bland hemlösa hundar och röstar ut de som inte passar.

Nu rasar tusentals hundvänner mot SVT:s nya dokusåpa.

– Djuren används som slit- och slängvaror, säger Johan Beck-Friis vid Sveriges veterinärförbund.

Varje familj i SVT:s nya tv-satsning ”Huset fullt av hundar” får sex hemlösa hundar att tillbringa en vecka tillsammans med. Familjerna väljer sedan ut vilka hundar som får stanna och röstar ut de andra – som skickas tillbaka till sina djurhem.

Så är upplägget.

”Oerhört ansvarslöst”

Programmet, som sänds i mars, gör nu hundvänner rasande. Flera djurorganisationer anser att hundarna utnyttjas i programmet, som påminner om en dokusåpa.

– Att kasta in sex hundar i en familj där man vet att fem inte ska få stanna är oerhört ansvarslöst, säger Gabriella Rosendahl, vice ordförande för Djurskyddet Sverige.

Brott mot djurskyddet

Johan Beck-Friis, informationschef på Sveriges veterinärförbund, funderar på att anmäla SVT för brott mot djurskyddslagen. Han tycker att djuren utsätts för onödigt lidande.

– SVT:s upplägg är helt olämpligt. Hundar som är hemlösa är väldigt känsliga och blir ännu mer stressade om de utsätts för en sådan här situation.

Flera protestgrupper har startats på Facebook.

– I andra dokusåpor kan människor välja om de ska delta. Det kan inte hundarna göra. Därför försöker vi föra deras talan, och visa att vi är upprörda, säger Öystein Johannessen, 40, från Tumba som är med i en av grupperna.

Försvarar konceptet

Peter Nyrén har beställt programmet för SVT:s del och vill inte kalla det dokusåpa.

– Det är ett program om hur familjer hittar den hund de vill ha. De får lära känna sex hundar och sedan välja vilken som passar bäst.

Han tycker inte att det är konstigare än om familjerna själva hade åkt runt till kennlar och valt ut en hund:

– Det är alltid människor som styr hundarnas liv, vi har försökt visa att det ska göras med respekt.

Claudia Galli är programledare. Aftonbladet har sökt henne utan resultat.

FAKTA

"Hundar är inte som bönder och ensamma mammor"

Kvinna på Facebook: Oavsett om hundarna ska spendera tid med familjen ensamma eller tillsammans med andra hundar så tar det oftast mer än en vecka för en hund att vänja sig vid ett nytt hem och en ny familj, nu ska 6 hundar vänja sig inom en vecka? Att tvinga hundarna till en sån otrygghet som att kastas in i den ena familjen efter den andra är plågeri!

Man på Facebook: Vad är detta för jävla STOLLEPROV. Finns det ingen på detta företag som har kurage nog att stoppa detta dravel. Har ni frågat vad hundarna tycker om tilltaget???

Sveriges veterinärförbund i pressmeddelande: Veterinärförbundet välkomnar tv-program som handlar om omplacering av oönskade hundar, men tar avstånd från programupplägg som utsätter djuren för förnedring och stress. SVT bör i detta fall tänka om och ändra konceptet så att hundarna inte riskerar att fara illa, anser förbundets djurskyddskommitté.

Organisationen Djurens rätt: Djurens Rätt tycker att det är mycket olyckligt att Sveriges Television gör en dokusåpa med hundar som är i behov av nya hem. Bönder och ensamma mammor kan göra egna val att vara med i sådana här program – men det kan hundar inte göra.

Föreningen Hundhjälpen på Facebook: Vi i Hundhjälpens styrelse ställer oss starkt kritiska till programupplägget som vi anser utsätter hundarna för onödig stress. Hundarna reduceras dessutom till objekt som man kan välja bort när de inte längre passar familjens behov utan att någon hänsyn tas till att detta är levande kännande individer.

ARTIKELN HANDLAR OM