Stormares krav: Bort med Börje

SVT vek sig för Peter Stormares ultimatum – Malmsjö presenterar ”Slottet”-special

1 av 4 | Foto: Peter Wixtröm, Felipe Morales
”BÖRJE SNACKAR SKIT” Peter Stormare, som snart är aktuell som underhållare i Melodifestivalen, krävde att SVT petade Ahlstedt som presentatör för lördagens ”Stjärnorna på slottet – best of”. I stället tar Jan Malmsjö över. ”Först snackar Börje massa skit, och sedan ska han vara speakerröst till programmet. Peter tyckte inte att det var så kul”, säger Stormares agent.
TV

Peter Stormare krävde att SVT plockade bort Börje Ahlstedt från helgens "Stjärnorna på slottet - best of".

SVT valde att gå med på Hollywood-skådisens krav – och bytte ut Ahlstedt mot Jan Malmsjö, 78.

– Det var inget kul beslut, säger SVT-producenten Mats B Johansson.

”Stjärnorna på slottet” fortsätter att generera storbråk i finkulturella kretsar.

Inför lördagens ”Best of”-program, med klipp från de fem säsongerna, anlitade SVT Börje Ahlstedt, 71, som presentatör. Ahlstedt, som var premiärsäsongens mest färgstarka deltagare, tackade ja och spelade in ett antal ”påor” för några veckor sedan.

Men när Peter Stormare – som var med i säsong två av programmet – fick höra talas om detta tog det hus i helvete.

”Ledsna och besvikna”

De båda skådespelarna har legat i luven på varandra efter att Börje Ahlstedt riktade skarp kritik mot Peter Stormare i sin bok ”Från min loge på Dramaten”. Bland annat kallade han Stormare för en ”posör” för att han reagerade med kraftfull sorg på Ingmar Bergmans begravning. ”Jag såg medvetenheten i varje enskild gest”, skriver Ahlstedt i boken.

Stormare, som även intervjuas i programmet, ställde ett ultimatum till SVT: antingen tar ni bort Ahlstedt – eller mig.

– Peter Stormares reaktion var väldigt omfattande. Vi gjorde en värdering av vad som är bäst för den här programserien i framtiden och valde att ersätta Börje Ahlstedt med Malmsjö, säger Mats Billberg Johansson, SVT-producent för ”Stjärnorna på slottet”.

Trots att ni riskerade att göra Börje Ahlstedt upprörd i stället?

– Det var inget kul beslut, oavsett hur vi hade gjort hade folk blivit ledsna, besvikna och förbannade.

I Peter Stormares läger är man tacksam att SVT valde att lyssna på dem och plockade bort Ahlstedt.

”Skapa kontrovers”

– Varför tar man ens in Börje Ahlstedt för att göra ett sånt jobb? För att skapa kontrovers förstås. Först snackar Börje massa skit, och sen ska han vara speakerröst till programmet. Peter tyckte inte att det var så kul, och framförde det till SVT, säger Stormares agent Håkan Krantz.

Peter Stormare, 57, vill inte själv uttala sig om bråket, men har gjort klart via sin agent var han står i frågan.

– Han har sagt till mig ”när det gäller Börje har jag inga kommentarer. Han får sköta sin kontakt med media hur han vill, jag tänker behålla vad jag tycker för mig själv”, säger Håkan Krantz.

När Nöjesbladet når Börje Ahlstedt är han minst sagt fåordig.

– Jag har ingen kommentar till det där. Hej då, säger han.

FAKTA

Detta har hänt

Den 14 december släppte Börje Ahlstedt sin självbiografi ”Från min loge på Dramaten” på Albert Bonniers Förlag.

I boken går han till hårt angrepp på flera skådespelarkollegor, bland andra Mikael Persbrandt, Thommy Berggren, Örjan Ramberg, Peter Stormare och Johan Rabaeus.

Han var bland annat kritisk till Peter Stormares agerande under Ingmar Bergmans begravning 2007:

”Peter Stormare föll gråtande på knä vid kistan. Synbarligen ville han omfamna Bergmans grav. Jag är skådespelare. Därför såg jag medvetenheten i varje enskild gest som Stormare gjorde, jag kunde ha räknat ut i förväg vad han skulle göra. Själv hade jag inför mitt ögonblick vid Bergmans kista lika medvetet valt att gå åt rakt motsatt håll. Skalat tills nästan ingenting återstod. Se gärna mitt val som en protest mot skådespelare som Stormare. Posörerna”, skrev Ahlstedt.

Om Berggren och Stormare skrev Ahlstedt: ”Posörer gör varje golv till sin scen. De finner alltid tillfälle att dra uppmärksamheten till sig själva. De läcker sin energi till omvärlden. Jag är inte imponerad.”

ARTIKELN HANDLAR OM