Sherlock i fräsch tappning

Nu har den brittiska succéserien premiär i Sverige

TV

Guy Ritchie är tydligen inte den enda som kan blåsa nytt liv i sir Arthur Conan Doyles odödliga men länge aningen stagnerade litterära figurer Sherlock Holmes och doktor Watson.

De skarpa brittiska tv-hjärnorna Mark Gatiss och Steven Moffat – som bland annat har skrivit för ”Doctor Who” – har även de lyckats göra ett formidabelt jobb med att uppdatera klassikern, och hitta en fräsch vinkel på de två ohyggligt välfilmatiserade karaktärerna, utan att för den skull vara för otrogna källmaterialet.

Detta har de gjort genom att låta den arrogante men briljante Holmes och hans haltande kompanjon John Watson operera i ett nutida London i stället för, som brukligt, kring förra sekelskiftet.

Det är ett enkelt men briljant tilltag, som placerar protagonisterna i en ny och spännande miljö utan att mecka för mycket med deras grundförutsättningar. (Den moderna kriminalteknikens enorma framsteg spelar nämligen ingen större roll här, då det fortfarande är Holmes enastående observationsförmåga som är bärande för historierna.)

Den här första säsongen av ”Sherlock” består av tre långfilmslånga avsnitt, och vore det inte för en aningen saggande andra del hade det blivit ett klockrent toppbetyg.

Premiär på söndag 21.00 SVT 1

ARTIKELN HANDLAR OM