Kjell Bergqvist i stor SVT-satsning

Serien handlar om svenskar som köper hus i Thailand – precis som Bergqvist själv gjort

Foto: Foto: BJÖRN LINDAHL, SCANPIX
Lotta Tejle och Kjell Bergqvist spelar ett äkta par som emigrear till Thailand i SVT:s kommande dramasatsning "30 grader i februari".
TV

STOCKHOLM. Kjell Bergqvist spelar en av huvudrollerna i SVT:s kommande storsatsning "30 grader i februari".

Maria Lundqvist.

Kjell Bergqvist, Maria Lundqvist och Lotta Tejle är tre av stjärnorna i "30 grader i februari" som snart börjar spelas in av SVT Göteborg.

För regin står duon Daniel Lind Lagerlöf ("Vägen ut", "Hans och hennes") och Beata Gårdeler ("Spung", "I skuggan av värmen").

– Daniel och jag ska göra fem avsnitt var. Vi ska spela in hela våren, från januari till midsommar. Det är en samproduktion med ett thailändskt bolag och många skådespelare och filmarbetare är thailändare, säger Beata Gårdeler.

Söka en dröm

Gårdeler säger att hon drogs till historien bland annat för att den handlar om "den största svenska utvandringen sedan Amerikaemigranterna".

Daniel Lind Lagerlöf.

– Jag tror att 60 000 svenskar bor i Thailand permanent, och flera hundra tusen åker dit varje år. Serien handlar om att söka en dröm, att sälja allt och flytta.

En av de svenskar som valt att köpa hus i Thailand är just skådespelaren Kjell

Beata Gårdeler.

Bergqvist.

– Min tanke med huset var att bo där på vintern och filma i Sverige på sommaren. Men det har visat sig att tre månader var ganska lagom, att ligga i hängmattan sex-sju månader kan bli lite långtråkigt, säger han.

Bergqvists rollfigur är hans egen motsats, en man som inte har den minsta lust att resa till Thailand.

– Han blir mer eller mindre övertygad av sin fru. Men han är inte så road av resan och vill mest resa hem igen.

Följer tre spår

"30 grader i februari" följer tre separata spår. I det första möter tittarna ett gift par, spelat av Bergqvist och Tejle. Det andra följer Maria Lundqvists rollfigur, en ensamstående mamma med två barn. Det tredje handlar om en man spelad av Kjell Wilhelmsen från Backateatern.

Inspelningarna börjar i Sverige i december, innan filmteamet flyttar över till Thailand.

För idé och manus står Anders Weidemann som bland annat skrivit de uppmärksammade dramaserierna "Leende guldbruna ögon" och "Mannen under trappan".

"30 grader i februari" ska visas i Sveriges Television under 2012.

Erik Helmerson/TT Spektra

ARTIKELN HANDLAR OM