Han är på jakt efter prinsen

David Hellenius ska tjata tills Daniel ställer upp i nya pratshowen

1 av 3
Prins Daniel – en trevlig robot enligt David Hellenius.
TV

Du kan lika gärna ställa upp direkt, prins Daniel.

David Hellenius kommer att tjata på dig i tv tills du tackar ja.

– Än så länge har han varit en trevlig robot, men man har ju ingen aning om hur han är, säger han.

Vinjetten och namnet är lånat från Lennart Hyland, programformatet är lika gammalt som tv-apparaten.

Men det är inget som avskräcker David Hellenius, 36. Nu är det dags för TV4:s kanske populäraste programledare att sätta tänderna i den klassiska talkshowen, och den välprövade formeln två-gäster-på-fyrtio-minuter-varvat-med-några-förinspelade-sketcher.

– Jag kände att jag ville ha ett eget program som jag kunde påverka. Ofta har jag ju gått in i ett större sammanhang, som ”Let’s dance” eller ”Kändisdjungeln”. Det är som om man kastar olika underhållningsprogram på väggen och ser vilka som fastnar. Och ungefär var tredje program blir ju inte så bra, säger han.

Wetterstrand i premiären

Först ut som gäster i ”Hellenius hörna” är skådespelaren och komikern Henrik Dorsin, skådespelaren Jonas Malmsjö och Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand. Men hans drömgäst är en viss före detta gymägare som gift upp sig i samhället.

– Jag försöker få med Daniel (före detta Westling, nu Bernadotte). Honom skulle man vilja prata med efter allt som hänt. Än så länge har han ju varit en trevlig robot, men man har ju ingen aning om hur han är. Jag tänker vädja till honom i varje program att han ska ställa upp och komma och gästa mig, säger David Hellenius.

Du har ju drivit rejält med kungafamiljen i ”Hey baberiba!” genom åren. Kommer det att ligga dig i fatet?

– Jag vet faktiskt inte. De har ju inte alltid varit helt nöjda. Kungen sa att han tyckte vår humor kunde vara låg, och det förstår jag att han säger. Men jag är ganska bergis på att kungabarnen inte är sura. Vi gjorde ju dem som om de var tecknade, ungefär.

Bara svenskar

Höstsäsongens elva program, med premiär på torsdag, kommer enbart att gästas av svenskar, eftersom det enligt Hellenius kräver så mycket tid och resurser för att locka de stora internationella namnen hit.

Samtidigt är han medveten om att SVT:s ”Skavlan” har lyckats fånga många stora, utländska fiskar genom åren – och att många kommer att jämföra honom med just Fredrik Skavlan.

– Ja, Skavlan har ju ganska stora namn. Hans program är mer av ett samtal i grupp, vi har mer tänkt att vi vill göra ett roligt program. Inte så mycket lägga huvudet på sned, säger Hellenius.

”Fantastiskt bra”

– Samtidigt går det ju inte att vara rolig hela tiden, det skulle vara väldigt provocerande. Man måste låta gästerna tala till punkt. Skavlan är fantastiskt bra på det han gör, få dit alla de där människorna och få dem att känna sig trygga.

Trots det skämtade du rejält med Skavlan under Humorgalan i våras, i en sketch som gick ut på att han var dålig på att ställa följdfrågor i sina intervjuer ...

– Ja, det kan jag hålla med om. Det kan ju vara så att man har en plan från början, och att det finns en risk att man håller fast vid den så hårt att man glömmer bort att lyssna. Jag tror man kommer långt på att lyssna.

ARTIKELN HANDLAR OM