Rehabsåpan - trumfkort i domstolen

Advokaten använde tv-show för att sänka artistens straff

1 av 3
Hannah Widell på produktionsbolaget Mastiff och förre överåklagaren Sven-Erik Alhem.
TV

Skådespelerskan stod åtalad för stöld och narkotikabrott och riskerade fängelse.

Då drog advokaten upp trumfkortet – ett erbjudande om att vara med i den svenska versionen av ”Celebrity rehab”.

– Det verkar jippobetonat, säger en kritisk Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare.

Castingen av deltagare till den svenska versionen av ”Celebrity rehab” i Kanal 5 pågår för fullt. Nöjesbladet har tidigare skrivit om flera kändisar som känt sig kränkta över erbjudandet att vara med.

Fick skyddstillsyn

Men nu kan Nöjesbladet avslöja att en svensk skådespelerska fick god nytta av erbjudandet. När hon skulle dömas för narkotikabrott och stöld, använde hon programmet som ett trumfkort i rättsalen. I stället för fängelse fick hon skyddstillsyn med föreskrift om medicinering.

Själv vill hon inte kommentera tv-erbjudandet, men hennes advokat Björn Törnell säger att det togs upp i rätten för att visa hur motiverad hon är att sluta.

– Det stärker chanserna för att det kommer att gå bra, säger han.

”Startar ett nytt liv”

Hannah Widell, utvecklingschef på produktionsbolaget Mastiff som skrivit under erbjudandet till skådespelerskan, vill inte uttala sig om vad som hände i rättsalen.

– Detta är en process i hennes väg mot att starta ett nytt liv och bli en bättre människa, säger hon.

Men varför togs det upp i en rättsal?

– För att vi ska göra ett väldigt seriöst program med ett beprövat tillvägagångssätt, som är det enda som funkar för missbrukare, säger hon.

Men förre överåklagaren Sven-Erik Alhem menar att det är fel om kvinnan fått ett mildare straff på grund av tv-erbjudandet.

”Borde inte vägas in”

– Jag har aldrig hört talas om något sånt här. Det verkar väldigt konstigt, jippobetonat. Det är klart att man får säga vad man vill i en process, men det borde inte vägas in, säger han.

Men enligt rådmannen Göran Nilsson, som var domare i målet, hade tv-erbjudandet ingen inverkan på rättens beslut att låta henne slippa fängelse.

– Det vägde mellan fängelse eller skyddstillsyn, men det där påverkade inte bedömningen, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM