”Sången faller som en skottskadad sumobrottare”

Andreas Weise hade problem på genrepet.

1 av 10 | Foto: Magnus Sandberg
Minnah.
TV

Idolerna sjunger sina egna idoler.

Martin Söderström strök naturligtvis i kulisserna under torsdagens genrep.

Här är hans rapport.

Minnah Karlsson - ”Ambitions”

Ensam vid mikrofonstativet gör Minnah Donkeyboys hit rakt och utan krusiduller. Inga bomber, inga granater – över huvud taget är det ett uppträdande helt befriat från allt vad blod och vilja heter. Hon ser nervös och lätt obekväm ut på scenen, fast det sångmässigt är helt stabilt. Det bidrar starkt till att göra numret lika actionladdat som ett avsnitt av ”Trädgårdsfredag”.

Kan få det svårt i morgon om hon inte hittar en extra växel att lägga i.

Dagsform: Kall.

Daniel Norberg - ”Glorious”

Att det är svensk musikhistorias näst mest uttjatade låt är en sak. Att Daniel Norberg gör Andreas Johnson-hiten till punkt och pricka en direktkopia av originalet är en annan. Han får dessutom kämpa som en iller med falsettorgien i låtens slutparti. Ganska gulligt, men också ganska skakigt. Det är inte alls dåligt, men anmärkningsvärt rensat från personlighet. Jag saknar den oförställda värme som Daniel lyckades blåsa i sina nummer under kvalveckan. Nu känns han som en i mängden, vilket är synd. Han kan bättre än så.

Dagsform: Ljummen.

Alice Hagenbrant - ”Breakaway”

Ännu en version som är så nära originalet att de kunde vara siamesiska tvillingar. Alice öppnar ofokuserat och försiktigt och har svårt att hitta rätt i låten. Men lyssna på henne i de sista refrängerna. Där visar hon upp en extrem glöd och att det minsann finns gott om krut kvar i stämbanden. Och framträdandet tar genast på sig sjumilastövlarna och skuttar från vilset till vässat.

Dagsform: Ljummen.

Andreas Weise - ”Feel”

Tekniken är inte på Weises sida. Något med medhörningen strular och stör Andreas så mycket att han totalt tappar fokus och sången faller ihop som en skottskadad sumobrottare. Men irritationen verkar fungera utmärkt som motivation. För efter att ha fräst och ryat lite så gör han ”Feel” med en helt förnyad skärpa. Starkt, varm och värdigt.

Dagsform: Het.

Linnea Henriksson - ”Heartbeats”

Ett i det närmaste perfekt möte mellan artist och låt. Linnea ser extremt taggad ut och lyckas fylla The Knifes maskinpop med en imponerande dos kroppsvärme och smittsam glädje. Så mycket att hon på nolltid lyckas förvandla hela ”Idol”-scenen till sitt eget privata lilla disco.

Dagsform: Het.

Linda Varg - ”Iris”

Där hon förra veckan hotade att flyga rytande in i folks vardagsrum har Linda nu valt att göra exakt tvärtom. Ensam med en gitarr om halsen gör hon visserligen ”Iris” mjukt och följsamt, men absolut ingenting händer. Det där lilla extra lyser med sin akuta frånvaro och frågan är om numret är levande nog att locka till röstning.

Dagsform: Ljummen.

Olle Hedberg - ”Från och med du”

Varnade redan i onsdags för att Olles Linnros-val hade potential att bli ett magplask av episka proportioner. Ibland är det så tråkigt att få rätt. Framträdandet saknar nämligen precis allt som fungerar. All form av feeling, all form av känsla och närvaro har peelats bort med högtryckstvätt och bazooka. Att bandet spelar Oskar Linnros separationsepos med samma inlevelse som en koreansk karaokemaskin gör heller inte Hedberg några som helst tjänster. Det är oroväckande nära att bli ren buskis. Och själv promenerar den populäre sångaren oengagerat runt på scenen utan att hitta minsta form av riktning.

Dagsform: Kall.

Elin Blom - ”I don't believe in you”

Ännu en pall, ännu en gitarr. Kul dock att se Elin, som tidigare mest satsat på power och att använda scenen som löparbana, göra något annorlunda. Den mjukare inramningen ger henne därtill utrymme att för en gångs skull visa upp sig som sångerska. Låtens kraftfulla, och ganska knepiga, crescendo sätter hon dessutom som ett spjut.

Dagsform: Het.

Jay Smith - ”Heart shaped box”

Ja, men vad fasiken trodde ni då? Det är ju just exakt det här som är Jays största styrka och hemmaplan. Naturligtvis gör han det snyggt, kraftfullt och med skitig pondus. Naturligtvis kommer han att toppa popularitetsomröstningarna den här veckan också.

Dagsform: Het.

Geir Rönning - ”Rosanna”

Geir går från klarhet till klarhet. Han gör Totos klorinblekta rock med en glädje och en värme jag tyckt att han saknat hittills. Och för en gångs skull släpper han sargen och vågar showa, vågar dansa och ser verkligen ut att njuta exakt varje sekund av numret. Det är lika bredbent som det är omöjligt att inte smittas. Kan vara det bästa han gjort i tävlingen.

Dagsform: Het.

ARTIKELN HANDLAR OM