Nystås: Jämntjock premiär av kampen

Rätt band åkte ut

TV

Rätt band åkte ut i den jämntjocka premiären av Dansbandskampen.

Inte ens dansbandsprofessorn fick till några riktigt roliga oneliners. Kvällens stora överraskning var Pure Divine, som, måhända i frustration över det brådstörtade namnbytet, fick taket att lyfta.

Pure Divine, Willez, Wizex och Elisa's. Det är de fyra som jag nu efter ett avsnitt tror kommer att gå långt i tävlingen. Jag har inte en aning om vad Anna Sköld i Wizex hade på sig, men hon och varmröstade duettpartnern Thomas Lindberg bjöd på ett riktigt högklassigt nummer med skön 50-talskänsla.

På lördagskvällen fick Sverige en ny dansbandshingst efter Henrik Strömberg i Scotts: Willez blonde sångare Linus Troedsson har alla förutsättningar att bli Dansbandskampens store flickfavorit. Bandet charmade alla och drog ner i särklass högst jubel.

Mycket talar också för att vi fick se en ny dansbandsdrottning födas. Sångerskan Elisa Lindström i Elisa's – som helt rättvist vann duellen med Zlipperz – utstrålade så mycket glädje att den nästan gick att ta på. Det var en äkthet som stack ut.

Men allra mest imponerad är jag av Lotten Hansson och hennes bandkamrater i Pure Divine, som, med en helt oväntad infallsvinkel på Jason Mraz hit "I'm yours", gav svensk dansmusik en spark rätt in i 2010-talet. Otroligt intressant att följa dem framöver.

Den allra bästa låten under kvällen hördes utom tävlan: schlager- och dansbandslegendaren Lasse Holms specialskrivna signaturmelodi "Det här är bara början", som vi snart vill se utgiven på cd.

Inte lika sofistikerad som den förra titellåten, Mårten Aglanders "En sista dans", men en snygg och snabbfästande kusin till "Inget stoppar oss nu". Lasse Holm är definitivt inte uträknad som låtskrivare.

Thomas Deutgen kändes lite obekväm i sin modifierade roll, och tyckte att det mesta var "otroligt bra" och "fantastiskt". Han gillade det man trodde han skulle gilla, han dissade det man trodde han skulle dissa.

Gunhild Carling gjorde sitt bästa för att fylla på med superlativer, och inflikade mer eller mindre krystade historiska referenser. Bäst var hon när hon fick feeling och började steppdansa. Men jag ger Dansbandskampens nya radarpar en chans till. Det här var ju bara början.

Michael Nystås

ARTIKELN HANDLAR OM