Rehabsåpan spolas

Kritiken får Kanal 5 att backa ur – Lars Beckung: Går inte att göra på ett värdigt sätt

1 av 12
Lars Beckung.
TV

Rehabsåpan skrotas – innan den ens börjat sändas.

Kanal 5 väljer nu att lägga ned ”Celebrity rehab”.

– Nu hoppas vi att en annan kanal är modigare, säger Hannah Widell, utvecklingschef på produktionsbolaget Mastiff.

Den blir ingen svensk version av ”Celebrity rehab”.

Programmet – som redan under höstens castingprocess hamnat i blåsväder då flera kända svenskar gått ut och förklarat sitt missnöje över att de tillfrågats som deltagare – skrotas nu av Kanal 5.

Negativ bild

Men beslutet handlar inte om att det varit svårt att få folk att ställa upp. Snarare om medias rapportering.

– Det är en mängd faktorer. Bland annat den debatt som varit kring programmet både i media och i kontakten med våra tittare, säger Lars Beckung, kanalchef.

– I vårt insamlande av information tycker vi att vi ser en felaktig bild av programmet. Och den är inte positiv, därför känner vi att det är svårt att genomföra det.

Terapin var moroten

Det är inte bra för ert varumärke?

– Det handlar om varumärke, men också om deltagare i programmet. Det mediala sammanhang som programmet satts i är inget vi vill utsätta våra deltagare för.

Som ett konkret exempel lyfter Lars Beckung skriverierna kring den ersättning deltagarna ska ha erbjudits, enligt uppgift ibland så hög som 500 000 kronor.

– Det är en del som har rapporterats på ett annorlunda sätt än hur vi har sett på det. Det stämmer att vi haft en behovsstyrd ersättning, men terapin har hela tiden varit moroten för dem som vill vara med i det här.

Leter efter lösning

– Det går inte att göra det på ett värdigt sätt, därför måste vi tyvärr lägga ned.

På Mastiff, produktionsbolaget bakom ”Celebrity rehab”, är man bedrövade över Kanal 5:s beslut.

– Det är så klart en stor besvikelse. Det finns en miljon missbrukare i Sverige. Vi skulle belysa detta viktiga ämne och hade hittat en fantastiskt modig samling deltagare som var villiga att göra det med oss, säger Hannah Widell.

Hoppet står nu till att någon annan kanal vill köpa in serien. Om någon sådan intressent finns vill Hannah Widell inte kommentera, men hon medger att processen måste gå fort.

– Snabbare än en månad. Det är folks liv det handlar om, det går liksom inte att vänta.

Erbjuds rehabilitering

Hur många personer som i slutändan valt att tacka ja till ”Celebrity rehab” är inte officiellt.

Men både Kanal 5 och Mastiff bedyrar att personerna kommer att erbjudas utlovad rehabilitering, trots att de inte kommer att filmas.

– De ska självklart få den hjälp de behöver, säger Lars Beckung.

FAKTA

Läsarnas dom

Efter avslöjandet om att den svenska versionen av ”Celebrity rehab” inte blir av i Kanal 5 var det många läsare som hade en åsikt om programmet. Det här hade läsarna att säga på nöjesbladet.se.

andersson4949: Hatten av för alla er artister som satt ner foten och talat om vad ni tycker om denna vansinnes underhållning. Ni kanske får många människor som slåss om att få vara med i dessa förnedringsprogram att använda hjärnan och inse: Nej tack, mitt privatliv skall inte vinklas av senstationslystna programmakare. Än en gång heder och tack.

Karpelit: Synd att dom inte tänker spela i serien, det hade säkert hjälpt någon deltagare i alla fall. Jag skulle ha kollat på det, jag är inte så känslig.

millan67: Men hallå!!? Det borde väl alla ha fattat att det inte går att göra ett rehab-program i Sverige, vi har inte ens samma syn på missbrukare här som där borta. I Sverige är man stigmatiserad och dömd för evigt om man erkänner att man haft missbruksproblem förut medan de kör på ”comebackgrejen” i USA. Ingen vill väl bli omskriven i media som en loser och få en massa skit kastat på sig oavsett om man håller på nu eller har gjort det förut...

kerka: Jag har följt Celebrity rehab med Dr Drew och hans team. Sevärt med riktigt sköna typer som inte gnäller ut på detta vis som Kikki & Co. Visst får dom också betalt, men också fin hjälp. Det programmet går inte att översätta med svenska kändismissbrukare – av många orsaker.

ARTIKELN HANDLAR OM