Här mutar de polisen

Felix Herngren tvingades betala för att få fortsätta filma.

1 av 3 | Foto: Foto: TV4
En polisman kommer fram och vill stoppa inspelningen. För att tv-teamet ska få fortsätta med programmet ”Felix stör en ingenjör” kräver han 2 000 kronor.
TV

Här är mutskandalen tittarna inte fick se i ”Felix stör en ingenjör” i TV4.

Polis ville stoppa inspelningarna – Felix Herngren och tv-teamet tvingades betala mutor för att fortsätta.

– Det är så det funkar i det landet, säger Felix Herngren.

I kvällens avsnitt av ”Felix stör en ingenjör” i TV4 så är Felix Herngren, 43, i kinesiska Shanghai och träffar ingenjören Fredrik Wigström.

Vad tittarna inte får se är att tv-teamet stöter på stora problem – helt plötsligt vill en polisman stoppa inspelningarna.

Får att få fortsätta filma vill polisen ha cirka 2 000 kronor. Det trots att man har alla tillstånd som krävs.

Hade inget val

– Det känns som om det hörde till vardagligheterna där, det var verkligen märkligt. Man får ta seden dit man kommer så att säga, men det var ingen hit förstås, säger Felix Herngren.

Felix Herngren menar att man inte hade något val.

– Det är ju så det funkar i det landet, skulle vi kunna göra ett program så var vi så illa tvungna. Just som svensk är man ju så ovan vid såna situationer, skulle man slängt upp en femhundring till en svensk polis så hade man ju antagligen blivit inspärrad ganska länge, säger Felix Herngren.

”Finns en hel del skit”

Enligt honom är Kina under ständig förändring.

– Mycket har blivit bättre men det finns ju en hel del skit kvar. Och en av sakerna är ju att mutor förekommer, säger han.

Det var dessutom fler poliser som ville ha mutor – men då fick filmteamet beskydd av polisen de tvingades muta.

Fler ville ha pengar

– Han gick till och med efter oss för att skydda oss från andra som också ville ha mutor. Det var helt galet, det kom ytterligare en polis tio minuter senare, men då blev han bortkörd av den första polisen.

ARTIKELN HANDLAR OM