Skadad – av hetsträning

”Biggest loser”-deltagare och expert kritiserar TV4: Det man gjort är onormalt

1 av 4
”för mycket träning” Linn Forsberg fick ont i höft och ljumske i TV4:s ”Biggest loser”. ”Det var för mycket träning. Det hade varit skönt med en heldag utan träning”, säger hon om det tuffa schemat. Linns smärta berodde på överansträngning och hon ordinerades vila.
TV

Skadade, överviktiga – ändå piskade av TV4.

Nu riktar deltagare och medicinska experter kritik mot hetsträningen i ”Biggest loser”.

– Det man har gjort med det här gänget är onormalt, säger professor Stephan Rössner.

Produktionen bakom TV4:s bantningssåpa ”Biggest loser” tog ingen hänsyn till att en av deltagarna – 25-åriga Linn Forsberg – var skadad och inte hade kunnat träna lika intensivt som de andra.

När hon ställde sig på vågen inför gårdagens utslagningsmoment hade hon bara gått ner ett kilo – och tvingades lämna tävlingen.

– Skadan kom väldigt plötsligt. Vi gick en slinga, sex–sju kilometer runt området. På andra varvet kändes det jättekonstigt i höften och ljumsken. Jag kunde fortfarande gå, men det gjorde ont. Jag försökte vila, men det gick inte över, säger hon och fortsätter:

– Man känner sig lite pressad.

I grund och botten är det ju en tävling om vem som kan hålla sig längst kvar. Man vill ju stå som vinnare eller vara i finalen.

Deltagarnas stenhårda träningsschema får nu kritik av dem själva – och av medicinska experter. TV4 har varit alltför rigida, och i vissa fall riskerat deltagarnas hälsa.

”De är sårbara”

Stephan Rössner.

– De (TV4:s tränare) är vana vid att jobba med kändisar som inte väger 190 kilo. Jag vet hur sårbara de här människorna är, säger Stephan Rössner, bantningsprofessor vid Huddinge sjukhus.

– Det man har gjort med det här gänget är onormalt. De kastas in i en omtumlande värld, borta från familj och jobb, säger han.

Deltagarnas träningspass var på tre timmar, de flesta dagarna i veckan. Och på helger kunde de delta i utflykter anordnade av TV4 – till träningsevenemang.

Linn Forsberg tycker inte att TV4 tog hänsyn till att hennes och övriga deltagares kroppar även behövde vila.

– Det var för mycket träning. Det hade varit skönt med en heldag utan träning – att vila, få rå om sig själv, säger hon.

Fler deltagare håller med.

– Det hade varit optimalt med en vilodag. Kroppen tog stryk, säger Rune Johansen, 41.

”Tvingar dem inte”

Ebba Adielsson, exekutiv producent på TV4, menar att det är upp till deltagarna själva att ta ansvar.

– De är fria att göra vad de vill på sina fria dagar. Vi kan inte stoppa dem från att träna.

Tränade de för mycket?

– Vi tvingar dem inte att träna mer än de vill. Vi har självklart medicinska team på plats ifall de skulle skada sig.

ARTIKELN HANDLAR OM