”Jag ska vara som Don King”

Messiah Hallberg satsar på galor med amerikansk wrestling efter ”Ballar av stål”

TV

För två år sedan kom han sänd från ovan.

Efter en kometkarriär är han nu aktuell med både ”Ballar av stål” och amerikansk wrestling.

Publiken älskar att hata Messiah Hallberg.

För knappt två år sedan stod komikern Messiah Hallberg, 27, på scenen för första gången.

Hans karaktär som den kaxiga stekaren blev en omedelbar succé och karriären tog fart.

I måndags gjorde han debut som ”Frifräsaren” i Kanal 5:s nylansering av ”Ballar av Stål”.

”Har alltid älskat det”

– Först visste jag inte om det var min grej men de lockade med ett nytt upplägg som lät bra. André Wikström är programledare och då kan det inte gå fel, säger Messiah Hallberg.

Avkastningen av sin framgång har Messiah valt att investera – i amerikansk wrestling. Idén fick han när han var på en wrestlingshow i Stockholm i somras och upptäckte att publiken bara bestod av ”hårdrockare och halvsluskar”.

– Då tänkte jag att man borde kunna locka roligare publik, människor som har sett en skjorta. Jag har alltid älskat wrestling så jag gick in med lite pengar och är numera ägare av Sthlm Wrestling. Jag ska ordna matcher och shower, lite som Don King, säger Messiah Hallberg.

Inom professionell amerikansk wrestling finns två arketyper. ”Baby Face” som är the good guy och ”The Heel” – killen man betalar pengar för att hata.

– Min stand up persona är från början en ”Heel”-karaktär. Någon att älska att hata. Jag ville testa om det gick att göra stand up utan att behöva börja varje show med att säga ”Vad kul det är att vara i Ljungskile”, säger han.

Vill vara annorlunda

Bara fyra månader efter Messiahs första framträdande som komiker gjorde han tv-debut.

– Min målsättning var att göra något annat än alla andra oavsett om publiken skrattade mer åt någon annan. Jag ville klä mig annorlunda, föra mig annorlunda och lägga upp skämten annorlunda än basis i svensk humor, säger han.

Messiah om ...

... att bli pappa.

S Första året var fruktansvärt jobbigt. Jag hade tänkt att jag skulle sitta och skriva en roman men det var oerhört mycket jobb med ett barn. När den första chocken lagt sig över att man faktiskt är ansvarig för en liten varelse blev det väldigt bra. Hon har gett mening med livet speciellt efter att min far gick bort.

... stand up.

SJag blev pappaledig när jag var 24. Då satt jag där med en dotter i en bostadsrätt och kände att jag var färdig med allt. Att pusslet liksom var lagt. Jag ville ha en utmaning och anmälde mig på måfå till en amatörtävling i stand up. Sen satt jag hemma och skrev skämt mellan matningarna.

... stekarrollen.

SJag är trött på den i det avseendet att folk ibland missar driften med borgerligheten. Ungefär som när yuppies på 90-talet läste ”American psycho” inte som en kritik av deras livsstil utan som en bibel. Folk är avsevärt mycket dummare än man tror. Det är nästan som man måste ha en t-shirt på sig där det står att man skämtar.

Namn: Mårten Messiah Nils Gustav Hallberg. Ålder: 27. Bor: Gärdet i Stockholm. Familj: Sambon Christina Nordhager, 36, dottern Louise, 2.5 år. Är son till den kända skådespelaren Nils Hallberg som gick bort i höstas. Inkomst: 175 900 (taxeringsåret 2009). Yrke: Komiker och utbildad journalist. Aktuell: ”Ballar av Stål” i Kanal 5. Arrangerar första Sthlm Wrestling showen 19 mars på Kruthuset i Stockholm. Säsong 2 av webbserien ”Messiah frälsaren” på SVT.se, stand up på ”Raw comedy club”. Och en stor roll i Peter Magnussons nya serie ”Stockholm–Båstad” som kommer att sändas på ”Solsidan”-tiden i TV4.

Anders Löf