Musiken lyfter programmet

Foto: Foto: MIKAEL NORDSTRÖM
Paul McCartney, George Harrison, Lill-Babs och John Lennon.
TV

Vad är bäst, ”Stjärnorna på slottet” eller ”Så mycket bättre”?

Det mesta är sämre i TV4:s program – men det uppvägs mer än väl av det som lyfter programmet: musiknumren.

Konstaterar efter fyra program av TV4:s succé att det finns fler likheter än jag först tyckte. Och att nu framstår för- och nackdelarna med de båda programserierna rätt tydligt.

Värmen som fanns i premiären av ”Så mycket bättre”, när Lasse Berghagen ville ta de övriga sex, och gärna hela världen också, i sin famn har inte lika självklart alltid uppstått i senare program. Personporträtten blir inte alltid så jättenärgångna, även om Lill-Babs i går berättade öppenhjärtigt om allting, inklusive sin far, som hon, vad jag vet, inte gjort tidigare.

Rätt rörande när Plura berättade att han höll på att börja lipa när han sjöng ”Snurra min värld”. Att det kändes märkligt för Lill-Babs har ju funnits där i hela hans liv. Plåtad ihop med John Lennon dessutom – som fick hennes autograf, inte tvärtom.

Aktiviteterna mellan musikinslagen blir det sällan något vettigt av. Nu var kanske inte städning det mest lyckade valet, det gick varken hem hos deltagarna eller blev så bra tv. Golf blev mer lyckat. Det är Lill-Babs hobby på riktigt. Och där sållas agnarna från vetet. Lill-Babs fick lära Plura att det finns slag som kallas för Myrknullare.

Det är också märkligt hur vissa deltagare i vissa program liksom knappt existerar. Thomas Di Leva, Christer Sandelin och Petra Marklund sa inte många ord i går (den sistnämnda ursäktad då hon lär ha haft dålig hals).

Det är musikinslagen som är programmet. Snacket om hur låtarna blev till, vad de betyder och själva framförandet. Det är det enda där man slår ”Stjärnorna på slottet”, men det räcker gott för att göra ett underhållande program.

Har hört flera som spelar in programmet, så att de ska kunna snabbspola förbi både reklam och allt mellansnack.

Bäst i går var Petter. Det tillhör hans musikgenre att stjäla existerande melodier och ”En tuff brud i lyxförpackning” hade verkligen stuvats om till fräck och läcker hip hop. Lill-Babs såg så glad ut att hon inte verkade veta vart hon skulle ta vägen.

Plura och ”September” gjorde förväntat bra versioner och Lasse Berghagen hade en innerlig balladversion av ”Är du kär i mig ännu, Klas-Göran?” på gång, när han förstörde allt med att börja sjunga på dialekt.

ARTIKELN HANDLAR OM