Facket granskar ”Maria Wern”

Filmarbetare berättar att det "knappt gick en dag utan att någon grät"

Foto: Knut Koivisto/TV 4
Eva Röse och Reuben Sallmander i ”Maria Wern”.
TV

Stockholm Filmteamet bakom TV 4-serien "Maria Wern" har slagit larm till Teaterförbundet.

Filmarbetarna anser att producenterna driver dem hårdare än lagen tillåter.

Den andra säsongen av deckarserien Maria Wern har snart premiär på TV 4. Samtidigt pågår inspelningarna av säsong tre. Ytterligare åtta avsnitt ska visas under hösten 2011 och dessutom väntas en biofilm.

Titelrollen spelas av Eva Röse och berättelserna om Gotlandspolisen Maria Wern är populära bland tv-publiken. Samma uppskattning väcker de inte hos filmarbetarna, som nu slår larm om usla arbetsförhållanden.

Personalen gråter

Teaterförbundets regionala skyddsombud, Mårten Gunnartz, har reagerat på uppgifter från inspelningsteamet. Enligt personalen handlar det om "brister i tidsplaneringen, omfattande övertidsuttag, avvikelser från regler kring nattvila och veckovila med mera".

En filmarbetare som vill vara anonym för att inte riskera sitt jobb uppger för TT Spektra att förhållandena under inspelningen varit så dåliga att det "knappt gick en dag utan att någon grät".

– Vi har haft möte med filmbolaget och gått igenom frågorna om arbetstidsplanering och övertid, och vi kommer att följa upp med ett möte med filmteamet, säger Mårten Gunnartz till TT Spektra.

Skyller på vädret

Bakom inspelningen finns bolaget Eyeworks, som även gör stora tv-program som "Vem vill bli miljonär" och "Bingolotto" för TV 4. Producenten Birgitta Wärnström säger att företaget nu lyssnar till de anställda.

– Vi har haft ett bra möte med Teaterförbundet och vi lyssnar till dem och till de som jobbar i produktionen. Vi försöker hela tiden hjälpa till och underlätta för alla så att vi kommer fram till en bra produktion med bra arbetsförhållanden, säger hon.

Birgitta Wännström skyller de svårigheter som uppstått på vädret.

– Det beror på olika saker. Det kan bero på väder, på teknikstrul vi haft under inspelningen. Det är bland annat det det beror på, säger hon när TT Spektra frågar hur konflikten har uppstått.

Kan leda till åtal

Teaterförbundets skyddsombud är nöjd med att Eyeworks nu lyssnar till kritiken, men tar inte ut något i förskott. Om Eyeworks inte tillgodoser filmarbetarnas krav kan Teaterförbundet begära att Arbetsmiljöverket kopplas in med följder som vite och i särskilda fall åtal.

Ett nytt möte mellan filmarbetarna och Teaterföbundet var planerat till tisdagen.

– Vi vill lösa problemen, och om man pratar om saker brukar det bli förbättringar. Ledningen verkar ta frågorna på allvar. Sedan får vi se var vi hamnar i slutändan. Det kan finnas olika uppfattningar mellan bolagsledning och anställda, det får vi se när vi har träffat teamet, säger Mårten Gunnartz.

FAKTA

/Maria Wern

+ Författaren Anna Jansson har skrivit elva böcker om den unga polisen Maria Wern som kämpar med kombinera familjeliv och polisarbetet.

+ Hösten 2008 sände TV 4 fyra avsnitt i en serie om Maria Wern. Till grund för serien låg boken "Främmande fågel".

+ Säsong två startar på samma kanal den 24 november och baseras på böckerna "Stum sitter guden" och "Alla de stillsamma döda".

+ Den tredje säsongen planeras gå i TV 4 under hösten 2011.

Carl Cato/TT Spektra/Erik Helmerson/TT Spektra

ARTIKELN HANDLAR OM