”Brötigt, kaxigt och fyllt av kokande självförtroende”

Jay gör en Lady Gaga

1 av 2
TV

MALMÖ. Arenan är större – och låtarna med den.

Idolerna har övat på sina bästa arenamoves, och självklart fans Martin Söderström på plats i Skåne för att kolla in deras dagsform.

Jay Smith – ”Bad romance”

Bandet gör Gaga-hiten väldigt originaltroget, vilket kanske inte känns jättespännande. Men Jay kompenserar för det med råge. Han tar i från tårna och gör popdängan brötigt, kaxigt och fyllt av kokande självförtroende. Mot slutet krälar han kvidande över scenen och det hela är måhända inte särskilt nyanserat. Men synnerligen effektivt som öppningssmocka.

”Against all odds”

Men se på fan. Phil Collins gamla smörsnyftare kunde visst få ett nytt liv, mot alla odds. Allt är Jay Smiths förtjänst. Övertygelsen i hans röst och blick genom hela numret går inte att förneka – eller värja sig för. Och vips kommer hela södra Sveriges samlade gåshud som ett brev på posten. Starkt.

Dagsform: Het.

Linnea Henriksson – ”Don't you forget about me”

Låten är som gjuten för dessa sammanhang, så klart. Men taket vill ändå inte riktigt lyfta. Linnea gör låten rakt, men utan sitt personliga signum. Hon ser otrygg ut på scenen, vilket känns besynnerligt, och de riktiga fyrverkerierna uteblir den här gången.

”Crazy in love”

Originalet är en av 00-talets mest effektiva, och bästa, poprökare. Här är den omgjord till en sävlig stråkballad med ditlagda hjärtslag och allt. Visst, kul att de leker med låtarna. Men att göra ”Disney on ice”-tryckare av den här rumpskakarbomben är ett ordentligt felskär. Numret är tomt och riktningslöst, och Linnea själv ser mest sammanbiten ut.

Dagsform: Ljummen.

Olle Hedberg – ”Fix you”

Låtvalet är snyggt som stryk, förstås. Leveransen likaså. Det märks tydligt att han känner starkt för – och med – Coldplays arenahymn. Framträdandet blir således det mest laddade han gjort på veckor. Avslutas med en yster tjurrusning ut i publiken.

”Beautiful day”

En arenaångvält av effektivast möjliga snitt. Olle tar nacksving på monstret och slänger den hela vägen in i kaklet. Ett imponerande potent framträdande. Plötsligt framstår han som Gotlands svar på Bono – och han älskar varje sekund.

Dagsform: Het.

Minnah Karlsson – ”Just the way you are”

Röstproblemen fortsätter. Minnah är så missnöjd med sin första repetition, och plågad av sjukdomen, att hon efteråt gömmer ansiktet i händerna. Hon hittar sakta tillbaka, men kan av förståeliga skäl inte gå för fulla segel. Att hon ens står på scenen är värt en applåd i sig.

”Alone”

Sjunger Heart-låten mestadels liggande. När hon ställer sig upp får Carola-fläkten jobba för högtryck och trots att hon får kämpa hårt för att besegra halsbacillerna som gör sitt bästa för att försvåra finns här en tydlig potential.

Dagsform: Ljummen.

ARTIKELN HANDLAR OM