Driver med sin egen sjöfylla

TV

I somras åkte han dit för sjöfylla.

Nu slår Peter Magnusson tillbaka mot Kustbevakningen – i sin nya tenniskomediserie ”Stockholm–Båstad”.

– Det är en helt skev lag, säger Peter Magnusson.

Överåriga atleter som vägrar släppa taget om karriären är ett poppis tema på film och tv. Men när Peter Magnusson, 36, ger sig på ämnet är det inte machomättade boxare och brottare som skildras – utan tennisspelare.

– Man pensioneras så jävla tidigt som idrottsman, det är ganska hårt och brutalt på det viset. Vi tyckte det var kul med en historia om en person som inte vill släppa taget, fast han kanske borde, säger Peter Magnusson.

Luras med på båtfärd

Trots sitt huvudtema handlar ”Stockholm–Båstad” om långt mer än tennis. Det är också en kärlekshistoria, och en berättelse om att inte fastna i det förflutna.

Peter Magnusson spelar Pavlov – en avdankad tennisspelare med comeback­ambitioner – som motvilligt dras med på en Sverige-seglats med slutmål Swedish Open.

– Ola Rapace är den ouppstyrda kompisen som lurar med min karaktär på en båtfärd, trots att det är sämsta tänkbara uppladdning. Han vill egentligen bara supa och knulla, säger Peter Magnusson.

En hel del hinner ske innan duon anländer till Båstad. Bland annat betar man av en vida omskriven incident ur Magnussons eget liv.

– Det finns ett moment där sjöfylla är inblandat. Det är ju självupplevt, säger Peter Magnusson.

”En lustig situation”

Han syftar på det tillfälle förra sommaren då han blev stoppad av Kustbevakningen och fälld för sjöfylla tre dagar efter att promillegränsen infördes.

– Det är en väldigt skev lag, det tycker jag fortfarande. Helt vansinnig. De som är för den inser inte lagens konsekvenser, säger Magnusson, och medger att det i viss mån är en spark mot lagstiftningen att ta med det i serien.

– Ja, lite kanske. Men det är ju ingen politisk satir, det är framför allt en lustig situation, säger han.

Den som stoppar Pavlov är ingen mindre än Magnussons gamla vapendragare David Hellenius, som spelar kustbevakare och allmän antagonist.

När är David som roligast – som rapp, improviserande programledare, eller i dina roller?

– Han är skitrolig när han är programledare och är snabb i truten. Men jag tycker nog han är allra bäst när han gör mer raka, strama karaktärer. Så ja i mina roller (skratt).

FAKTA

Namn: Peter Magnusson Ålder: 36. Bor: Vasastan, Stockholm. Familj: Ja, jag kommer från en familj. Inkomst taxeringsåret 2010: 410 940 kronor. Yrke: Manusförfattare och skådespelare. Aktuell: Spelar huvudrollen och har tillsammans med Martin Persson (”Sommartid”) skrivit manus till nya komediserien ”Stockholm–Båstad”. Programmet har premiär på TV4 den 27 mars kl. 20.00, och tar därmed över ”Solsidans” tablåtid. Jobbar också med sin andra långfilm, ”Nu eller aldrig”.

KARRIÄREN I KORTHET:

Började tv-karriären i ZTV med program som ”Pyjamas” och ”Pass på” i början av 2000-talet. Slog igenom brett när han tillsammans med David Hellenius ledde första säsongen av ”Idol” i TV4 2004.

Framgångarna fortsatte i TV4 med komediprogrammet ”Hey Baberiba” tillsammans med Hellenius och Christine Meltzer. Fuskdokumentären ”Blomstertid”, där Magnusson spelade samtliga tre huvudroller, köptes av amerikanska ABC, som gjorde en egen version av den – ”My generation” – som floppade.

2009 skrev han manus och spelade huvudrollen i filmen ”Sommaren med Göran” som blev en av 00-talets största publikframgångar.

Han har även spelat i teaterpjäser, bland annat mot Pernilla Wahlgren i ”Perfect wedding” 2009 på Fjäderholmarna.

MAGNUSSON OM:

... att ersätta supersuccén ”Solsidan” i?tv-tablån:

– Man kan inte jämföra sig med ”Solsidan”, som är den största tv-succén i mannaminne, det är klart att vi inte kan tävla med dem. Till och med i teorin är sådana siffror omöjliga. Det vore ju direkt korkat att tänka så.

... tennis:

– Jag spelar inte längre, men jag gjorde det när jag var yngre. Fast jag är rätt dålig.

... Bert Karlsson, som efter ett ”dolda kameran”-inslag slog till både Peter och hans fotograf:

– Nu tycker han det är jätteroligt. Jag träffade honom nyligen och då kom han fram och sa: (Peter imiterar Bert) ”Höhö, kommer du ihåg den där gången jag smällde till dig? Vilken jävla smocka du fick!” Han överdriver sin farlighet lite. I själva verket gjorde det inte särskilt ont.

... för och nackdelar med att vara ett radarpar med David Hellenius:

– Jag skulle inte kunna jobba som Filip och Fredrik, jag måste få göra grejer själv också. Men fördelen med att jobba med David är att det är skitkul helt enkelt. Vi blir bättre av varandra, korsbefruktar och peppar varandra.

... kungen fortfarande är en rolig karaktär?

– Jag är lite trött på honom. Vi gjorde honom så mycket, men nu är det ett avslutat kapitel. Fast man ska aldrig säga aldrig, det kanske blir en långfilm. Det har faktiskt diskuterats, men nej, det blir inget med det.

... att han blir ombedd att göra sin ”Kungen”-imitation på stan:

– Oftast är det barn och då gör jag det, så är det bra sedan. Men det kan vara fulla personer som bara ”öööh kan du inte göra kungen”. Det är inte ... jätteroligt. Men gör man det inte blir man en dryg person.