Han blir ny domare – i norska ”Idol”

Turbonegros förre sångare Hank Von Helvete kliver in i juryn

Foto: CAROLINA BYRMO
Hans-Erik Dyvik Husby, mer känd som Hank Von Helvete, blir ny ”Idol”-domare – i Norge.
TV

”Idol”-juryn har fått en ny domare – i Norge.

Hans-Erik Dyvik Husby, mer känd som Hank Von Helvete, blir en av fyra nya domare i programmets sjätta säsong.

– Han kan sätta en agenda, säger tidigare jurymedlemmen Jan Fredrik Karlsen till norska VG.

Hans-Erik Dyvik Husby, som de senaste åren ägnat sig åt skådespeleri och sin solokarriär som artist, vill själv inte uttala sig om jobbet i norska ”Idol”.

Även norska tv-kanalen TV2 är förtegna om den nya domaren och säger till VG att man inte vill kommentera ”spekulationer kring eventuella domare förrän hela juryn är på plats”.

Juryordförande tackar nej

Enligt uppgifter till den norska tidningen har dock samtliga fyra jurymedlemmar artistbakgrund.

Tv-programmet ”God kveld Norge” har tidigare avslöjat att Jan Fredrik Karlsen, som medverkat i tre av de tidigare fem säsongerna som juryns ordförande, tackat nej till programmet.

– Det var en trevlig förfrågan att få från TV2, men den här gången gick det inte att kombinera med jobbet med Playroom, förklarar han för VG.

”Han kan sätta en agenda”

Enligt VG överraskas Jan Fredrik över valet av Hans-Erik Dyvik Husby – känd under sitt artistnamn Hank Von Helvete under sin tid som sångare i rockbandet Turbonegro – som ny ”Idol”-domare.

– Han kan sätta en agenda i ”Idol” som ingen domare tidigare har gjort. Han representerar en musikgenre som inte har blivit representerad i ”Idol”-juryn tidigare, och jag vet att han är duktig på att förstå och se talang som kan utvecklas, säger han.

FAKTA

Norska ”Idol”

”Idol” i Norge har gått i hittills fem säsonger. Den första säsongen hade premiär i mars 2003. ”Idol” fortsatte sedan under fyra sammanhängande år. Den senaste säsongen, den femte i ordningen, gick i norska TV2 2007.

Vinnarna av norska ”Idol” är (i kronologisk ordning): Kurt Nilsen, Kjartan Salvesen, Jorun Stiansen, Aleksander Denstad With och Glenn Lyse.

Norska ”Idol” har haft totalt 15 jurymedlemmar. Jan Fredrik Karlsen har medverkat flest gånger (totalt tre, samtliga som juryns ordförande).